Back to top

El Museu d'Història de Cambrils supera els 12.000 visitants el 2017

La recuperació d'espais oberts permet un augment del 66% de les visites respecte l'any anterior.
El Museu d'Història de Cambrils supera els 12.000 visitants el 2017

Els cinc espais museístics de Cambrils han rebut durant el 2017 un total de 12.429 visitants, que suposa un augment del 66% respecte el 2016 i una de les xifres més elevades de tota la trajectòria del Museu d’Història de Cambrils iniciada l’any 1999.

Una de les claus per aconseguir aquest increment dels visitants ha estat la recuperació de la plantilla i del pressupost del Museu amb una aposta decidida de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils de poder comptar amb més hores d’obertura dels espais emblemàtics adscrits al Museu: el Molí de les Tres Eres, la Torre de l’Ermita, la Torre del Port i la Vil·la Romana de La Llosa.

Ara només falta  impulsar aquest canvi al Museu Agrícola de Cambrils, que encara no ha recuperat l’horari d’obertura habitual, però que també ha vist créixer el nombre de visites concertades, col·laborant igualment en positiu en l’augment global de visitants.

Tots els espais, amb gestió coordinada, contribueixen en l’augment de visitants. Una de les fites rellevants aquest 2017 ha estat la celebració dels 25 anys de la descoberta de la vil·la romana de La Llosa dins del Festival Tarraco Viva, fet que va permetre gaudir de les activitats a un nombre molt elevat de públic.

Però hi ha dos factors essencials en aquest creixement global. Per una banda, l'augment del turisme cultural afavorit per l'establiment d'un calendari fix d’exposicions temporals a la Torre del Port des del passat mes d’abril. L'excel·lent ubicació de la torre ha permès una redistribució dels seus visitants interessats per la cultura i el patrimoni, cap als altres espais museístics de Cambrils, fet especialment rellevant fora del mesos forts de la temporada turística.

El segon factor determinant per aconseguir augmentar a tots els nivells els visitants ha estat la consolidació del programa "Descobreix Cambrils", gràcies al qual els escolars cambrilencs també participen d'activitats dinamitzades o visites als monuments de la xarxa de museus cambrilenca. Aquest públic escolar fidelitzat amb els anys, esdevé un puntal en la recuperació del nombre de visitants, però sobretot permet aconseguir una rendibilitat social transformadora de cara al futur de la ciutat.

Aquest significatiu increment de visitants se suma als 10.680 participants de tallers, cursos, xerrades, rutes, cessió d'exposicions temporals, entre altres activitats. L'augment al 2017 de les aportacions d'institucions superiors com la Generalitat de Catalunya, la URV i la Diputació de Tarragona, han permès configurar un calendari d'accions molt més extens i obert a tots els públics.