Back to top

Neix una proposta per incloure l'avellana a l'Observatori de preus

Representants de la pagesia del territori i Departament d'Agricultura, Pesca i Ramaderia fan front comú per posar en valor l'avellana. Per això, fa mesos que diferents agents relacionats amb el sector s'han unit per treballar conjuntament i analitzar en quina situació es troba aquesta fruita seca
Avellana

Per primer cop, l'administració pública i diferents agents del sector de la pagesia s'han assegut a la mateixa taula per tractar específicament la situació en què es troba l'avellana al territori. Per això, des de fa mesos s'està treballant des d'un grup de treball en què es debaten diferents aspectes, com són la producció, la promoció, la comercialització i el preu de l'avellana. Justament en aquest sentit, el grup vol que la fruita seca s'inclogui en l'Observatori de preus per tal de tenir més transparència en el mercat, una de les reclamacions dels pagesos.

D'altra banda, en referència a les ajudes que reben els productors podrien veure's alterades, ja que el Departament vol canviar la política agrària comunitària per fer-la més mediterrània. Així ho ha assegurat Meritxell Serret, consellera d'Agricultura, Pesca i Ramaderia, qui ha assenyalat que la voluntat és poder gestionar les ajudes de forma directa, més enllà de l'Estat.

Aquesta taula de treball també ha servit per posar en marxa un estudi sobre les malalties que afecten la producció i qualitat de l'avellana i que tindrà una durada de dos anys. Concretament, analitzarà les afectacions de taca blanca, la necrosi apical i la caiguda prematura del fruit. Actualment, el grup de treball està format per representants sindicals, de cooperatives, productors, de la URV, comercialitzadors, del Departament de la Generalitat i tècnics.

Paraules clau:

Notícies relacionades