Back to top

El nivell del mar podria pujar gairebé un metre al llarg d'aquest segle

JONATÁN SORIANO

El nivell del mar podria pujar prop d'un metre al llarg d'aquest segle, segons els experts en climatologia. L'escalfament de la Terra i l'urbanització masiva del nostre litoral són alguns dels factors que tenen a veure amb aquesta situació. El cas de la Costa Daurada, vist des de Cambrils, és un exemple més d'un model de platges que han anat perdent el seu caràcter original i que no està exempt de les gran variacions climàtiques que podrien tenir lloc amb el pas de les dècades. 

La construcció de ports com el de Salou o el de Cambrils durant la primera meitat del segle XX va provocar canvis en la direcció de les corrents marítimes i, per tant, episodis constants d'inundacions a les finques que s'ubicaven a tocar de la platja. 

En total es calcula que el nivell del mar va créixer en uns vint centímetres. L'alcalde de Cambrils durant la Transició democràtica, Lluís Recasens, va aconseguir que el 1976 la Direcció General de Ports de l'Estat construís un projecte d'escut costaner a la zona de La Llosa, i que fins avui conformen els vuit espigons en forma de lletra "t" que separen les petites platges. "L'arena del mar que entraria dins la badia es quedaria allà i aniria fent una corba. Això és el que es calculava, però d'entrada ja vam haver de portar arena artificial", explica Recassens.  

 

Causes: l'escalfament i l'urbanització massiva

Des d'aleshores el progressiu augment de les temperatures, l'escalfament global de la Terra i la dilatació dels oceans, han permès als experts preveure un increment del nivell marítim d'entre mig metre i setanta-cinc centímetres per aquest segle XXI, el que triplicaria la quantitat que va pujar al segle passat, modificant l'amplada de moltes platges del nostre litoral. 

A més de les variacions climatològiques que s'estan experimentant, els geografs també assenyalen a la pèrdua de les platges originals, que han anat perdent capacitat de fer front als canvis en les corrents marítimes al mateix temps que s'han anat urbanitzant i modificant de manera artificial. "Per això moltes platges requereix aportacions de sorra i regeneracions, per tal de continuar mantenint l'atractiu turístic", assegura el professor del departament de Geografia de la URV, Javier Sigró. 

 

La necessitat de complir l'acord de París 

Després de la Conferència sobre el Canvi Climàtic que va tenir lloc a Paris durant la tardor del 2015, les principals potències mundials van acordar fixar l'augment de les temperatures globals en un grau i mig a final de segle. "Més enllà d'aquestes temperatures la Terra pot tenir greus problemes i hi han estats que podrien desaparéixer", manifesta el director general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Daniel Calleja. 

 

El turisme no està exempt

Els experts, però, asseguren un increment previst d'entre dos i tres graus, en cas de continuar amb els mateixos nivells d'activitat industrial que fins ara. Els geografs també avisen que un canvi en les característiques climàtiques del nostre litoral ens portaria a un situació decisiva davant la postura amb què s'afronta el turisme, pel que fa a termes de sosteniment, desestacionalització i capacitat per absorvir tot el flux humà que cada estiu arriba a casa nostra.