Back to top

Obligats a entendre's

ADRIÀ MORTE / JORDI OLÀRIA / ELIZABETH LÓPEZ

Si el resultat de les eleccions, a priori, era incert, també ho són ara els pactes que poden arribar a donar lloc al nou Ajuntament. Queden per endavant tres setmanes de converses i acords abans que el 13 de juny es constitueixi el nou consistori.

La fragmentació de l’escenari polític fa especialment complicat arribar a acords, i és que amb l’excepció de Convergència i CUP, ja no n’hi ha prou amb dues forces per tenir majoria absoluta. Per tant, si Pellicer vol repetir aquesta imatge, queden sobre la taula dues possibilitats, un acord d’almenys 4 forces, o el govern en minoria.

La plana política local espera que sigui Convergència, la força més votada, qui mogui la primera fitxa. Aquests primers dies són les executives i seccions locals de cada formació qui es reuneix per establir les bases i límits per arribar a acords amb altres partits.

La victòria de CiU a les eleccions municipals obliga a Carles Pellicer a buscar suports si no vol governar en minoria. L’executiva local assegura que ja han iniciat les converses amb els diferents grups polítics. Tot i així, i segons ha pogut saber Canal Reus TV, de moment només s’han reunit, sense sort, amb la CUP. El portaveu del grup municipal, Joaquim Enrech, no ha volgut detallar cap possible escenari fins que no coneguin la predisposició de cadascú.

Sabent que tenen fins al 13 de juny per constituir l’Ajuntament, Enrech insisteix que no tenen cap pressa per decidir com governaran la ciutat. La CUP, com a segona força més votada, té molt a dir en la constitució del futur ajuntament, però de moment es desconeixen les línies de treball que pretenen seguir.

Ara Reus es considera necessari per formar un govern en majoria. Tenen reunió de l’executiva avui però resten a l’espera dels passos de Pellicer i Vidal. Per la seva banda, el Partit Socialista també es mostra a l’expectativa i espera que CIU mogui fitxa per prendre una decisió.

Finalment, Reus Esquerra Nacional ha insistit que només entraran en negociacions si el govern dóna suport al procés sobiranista, es realitza una auditoria de la situació econòmica del consistori i reclamen també polítiques d’esquerres en benestar social.

Pel que fa a Ciutadans i Partit Popular, ells mateixos s’ubiquen a l’oposició. En el cas dels 4 regidors de Juan Carlos Sánchez, consideren que no poden pactar ni amb Convergència i Unió per voluntat de regeneració democràtica, ni amb la CUP a causa del debat sobiranista.

El mateix Sánchez situa en un 95% les probabilitats de no arribar a acords per a la investidura. Assegura que faran una oposició constructiva i que la societat en general ha d’acostumar-se que la nova manera de fer política és la d’arribar a acords puntuals.

Pel que fa al Partit Popular, també descarta pactar per formar part del govern municipal. Els populars asseguren que el partit té assumit el vot de càstig rebut, i que la seva tasca serà treballar des de l’oposició en els propers 4 anys. No descarten, però, arribar a acords puntuals.

Reconeixen que una de les línies vermelles és el factor sobiranista i que per concretar un pacte de govern estable haurien de canviar molt les coses.