Back to top

Origen del nom dels carrers de Reus #1

Descobrim l'origen del nom d'alguns dels carrers més coneguts de Reus.
monterols

1. Carrer del Roser

c roser

Aquest carrer pren aquest nom perquè encaminava a l'ermita del Roser. Tal com documenta la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, a partir del 1765 es va començar a construir més enllà de la Riera o Rambla de Miró, per enllaçar amb el camí del Roser. 

El 1837 es va construir un pont, el "pont de l'Isla", que travessava la Riera de Miró, ja que quan hi baixava aigua deixava aïllada la població de la riera en amunt, el que se'n deia el "barri de l'Isla". Va portar també el nom de Pi i Margall, i durant el franquisme era l'Avenida Quince de Enero


2. Carrer de Monterols

monterols

Aquest carrer forma part del centre històric de Reus, i és el carrer més icònic de la ciutat. Segons l'autor reusenc Ramon Amigó, aquesta via pren el nom de la partida de terra de Monterols, cap on conduïa el camí que sortia pel portal de Monterols, a l'actual plaça de Prim, continuava cap al carrer de Llovera i seguia en direcció a la muntanya.

El Portal de Monterols està documentat almenys des del 1302. Des de l'any 1902 fins al 1907, el carrer de Monterols va portar oficialment el nom de Marià Fortuny, en honor al conegut pintor reusenc,i va tornar a rebre el seu nom original després de la guerra civil, concretament el 1954.


3. Carrer de Llovera

llovera

Aquest carrer es va començar a construir el 1773. Popularment se'l denominava del Pedró, perquè conduïa a les basses del Pedró, avui convertides en la plaça del Pintor Fortuny. Durant el segle XVIII, va convertir-se en una de les artèries de la ciutat, com en l'actualitat. El nom actual se li va donar a la mort del pintor local Josep Llovera i Bufill el 1896.


4. Carrer Ample 

carrer ample

El primer nom del carrer era carrer dels Seminaris, ja que portava a la casa-missió de Sant Vicenç de Paül construïda el 1758 al lloc on ara hi ha la caserna de la guàrdia civil.

Durant el segle XIX era un dels llocs de passejada habitual de la burgesia reusenca. El 1899 el nom va ser substituït pel de Castelar, encara que popularment tothom el coneixia com a carrer Ample.

c ample

El 1939, se li va imposar el d'Avenida del Generalísimo Franco. Pel desembre de 1979 li va ser restituïda oficialment la denominació popular.

Fonts: Viquipèdia; «Carrer del Roser»; Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya: Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Amigó, Ramon: Materials per a l'estudi dels noms de lloc i de persona, i renoms, del terme de Reus.