Back to top

Origen del nom dels carrers de Reus #2

Descobrim 6 reusencs i reusenques que donen nom a alguns dels carrers de la ciutat.

Alguns reusencs i reusenques han deixat petjada en la història de la localitat, i en commemoració se'ls hi ha posat el seu nom a diversos carrers. Molts cops desconeixem qui són els personatges que donen nom als carrers que trepitgem cada dia. En descobrim 6:

1. Antoni Rius i Miró 

Antoni Rius Miró
Antoni Rius Miró

Antoni Rius Miró va ser un científic reusenc fill d'un comerciant tradicional de la ciutat. Des del seu naixement va relacionar-se amb els aspectes pràctics de la química, ja que el seu pare tenia fàbriques de sabó a Reus. Es va convertir amb els anys en acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals

antoni carrer
Carrer Antoni Rius i Miró

2. Bernat Torroja i Ortega

Bernat Torroja i Ortega
Bernat Torroja i Ortega

Nascut el 1817 a Reus, va ser un polític i advocat català. Junt amb Andreu de Bofarull va treballar per a aconseguir un institut de segon ensenyament a Reus, del qual en va ocupar una càtedra. A més, va ser un dels fundadors de la Societat El Círcol de Reus i va ser fundador de l'Associació Catalanista de Reus. El 1885 va ocupar el lloc d'alcalde de la localitat.

Carrer Bernat Torroja
Carrer Bernat Torroja

3. Lluïsa Estivill

placa

Rosa Estivill Enríquez neix sota el nom de Rosa. Dona de caràcter ferm i idees clares va canviar-se el nom als 17 anys. Atenia els malalts de l'hospital de Reus i, sobretot, l'escola per a nenes sense recursos. Sor Lluïsa va fundar les Filles de la Caritat de Reus per continuar la feina, però, com que la comunitat era petita i no donaven l'abast, l'Ajuntament va acabar tancant l'escola. 

Carrer de Sor Lluïsa Estivill
Carrer de Sor Lluïsa Estivill

4. Cèlia Artiga i Esplugues

Cèlia Artiga i Esplugues
Cèlia Artiga i Esplugues

Cèlia Artiga i Esplugues neix el 1912 a Reus. Va ser una pedagoga catalana coneguda per haver creat les jornades de mestres de Reus, Tarragona i Valls. Va donar classes al col·legi del barri de la Immaculada. Els seus objectius com a docent eren aconseguir un mètode i material didàctic mes eficaç per els seus alumnes.

Carrer de Cèlia Artiga Esplugas
Carrer de Cèlia Artiga

5. Joan Sol i Ortega

Joan Sol Ortega
Joan Sol Ortega

Joan Sol i Ortega va ser un polític i advocat català. Fill de Josep Sol Clariana, també un conegut advocat de Reus, i nét de Tomàs Sol Carbonell, un metge molt respectat que havia estat regidor a la ciutat el 1810, va exercir d'advocat a Reus i també de secretari de l'Ajuntament. El 1893 fou elegit diputat i va destacar per la seva oratòria al Congrés dels Diputats.

Carrer Sol i Ortega
Carrer Sol i Ortega

6. Joaquim Maria Bartrina i d'Aixemús

bartrina
Joaquim Maria Bartrina i d'Aixemús

Nascut a Reus el 1850, va ser un poeta català autodidacte, fortament influït per la sensibilitat romàntica i pels corrents naturalistes i positivistes. Va destacar per implicar-se en la vida cultural de la ciutat i col·laborar amb el Centre de Lectura, entitat a la que va cedir llibres. Va col·laborar en la premsa reusenca de l'època i va fundar i dirigir El Sorbete i El Mosquito, dos diaris satírics reusencs. La ciutat de Reus l'ha homenatjat de diverses maneres: El Teatre Bartrina i el Monument a Bartrina.

Carrer de Joaquim M. Bartrina d'Aixemús
Carrer de Joaquim M. Bartrina d'Aixemús

Paraules clau:

Notícies relacionades