Back to top

Òscar Bosch: “Si el coronavirus arriba a les favelas pot ser un desastre”

El cuiner cambrilenc Òscar Bosch es troba a la ciutat brasilera des de fa una dècada.
Bosch

Les favelas brasileres estan al punt de mira de la pandèmia mundial del coronavirus. El Brasil s’ha convertit en un dels països de l’Amèrica Llatina més afectats per aquesta malaltia i la desigualtat entre la societat no ajuda a que la crisi sigui menys dura.

Des de fa una dècada, el cambrilenc Òscar Bosch viu a la ciutat de Sao Paulo, un dels motors del país brasiler. En el moment de fer l’entrevista per Canal Reus, les dades assenyalaven uns 5.000 morts. Ara, després de menys de dues setmanes, la xifra s’eleva. als 12.000. La situació és ben diferent en funció de la classe social en què es visqui la situació, segons detalla Bosch.

“La sanitat pública és un desastre”, apunta el cambrilenc, qui contraposa el sistema privat, que assenyala que és “caríssim, però excel·lent”. De fet, un dels principals temors que hi ha al país governat per Bolsonaro és que el virus arribi a les faveles i s’estengui sense control.

Sobre l’origen del brot al Brasil, diverses fonts apunten que es trobaria en una festa de casament que hi va haver a Bahía, on hi van assistir nombrosos convidats de diferents països. Aquestes característiques van fer creure a la ciutadania que la Covid-19 era una malaltia de rics, ja que els primers contagiats van ser persones que es movien per la classe alta. El temps però, ha acabat desmentint aquest rumor i demostrant, que malauradament, el virus no entén ni de classes, ni edats ni sexes. 

Segons Bosch, el govern brasiler va tardar en dictaminar les mesures de protecció necessàries, un fet que ha provocat una allau de contagiats. La mobilitat, a més, no s’ha restringit en la seva totalitat. 

 

Seguint la tradició familiar

Paral·lelament, la crisi del coronavirus també ha representat una oportunitat de negoci per a Bosch, qui es treballa des de fa deu anys a la restauració. Ara, amb la pandèmia eclipsant-ho tot, el cambrilenc ha optat per potenciar el menjar a domicili, una eina que està tenint força èxit a la ciutat. Bosch defineix la seva cuina com a contemporània mediterrània espanyola i treu pit quan es proclama un dels pioners d’aquest segell a la ciutat.

Fotografia: Bia Amorim
Fotografia: Bia Amorim

Quan tot plegat acabi, espera poder obrir un tercer local, després del Restaurant Tanit i el bar de tapes Nit, dedicat exclusivament al menjar per emportar. De moment però, aquest projecte ha quedat en quarantena a l’espera que l’epidèmia del coronavirus sigui història.

canalreus a telegram

Notícies relacionades