Back to top

Palmes i palmons enceten els actes de Setmana Santa a Reus

LAURA ROIG

Per diumenge de Rams és tradició que els padrins regalin palmes o palmons als seus fillols, i que aquests els portin a l’església per beneir-los. Aquesta és la tradició que ha arribat avui en dia, però els seus orígens se situen dos mil anys enrere.

Rememorant l’entrada de Jesucrist a Jerusalem, centenars de fidels reusencs s’han congregat a diverses places de la ciutat per a la benedicció dels rams. Mentre que els adults porten a beneir bàsicament branques d’olivera o de llorer, els infants i joves porten les tradicionals palmes i palmons.
N’hi ha de totes mides i, fins i tot, una tendència dels darrers anys és que se’n vegin de colors diferents.

També és costum guarnir aquestes palmes i palmons amb rosaris i figuretes fetes de sucre, o altres llaminadures. Quan acaba la benedicció, els sacerdots i feligresos entren a l’església per celebrar l’Eucaristia del diumenge de Rams.
Després de la celebració, i dels retrats que es fan moltes famílies per tenir un record d’aquest dia, el destí de les palmes i palmons varia. En algunes llars encara és tradició penjar-les al balcó, ja que es creu que dóna protecció i bona sort. Altres famílies les ofereixen a persones estimades.

I és que la creença popular diu que si regales una palma o un palmó a una persona embarassada, li assegures que tot anirà bé i que naixerà un nadó sà.

 

El pregó dóna l'arrancada a la Setmana Santa

Canviant el Fortuny per les Peixateries, la passió reusenca es manté