Back to top

Pedra seca d'última generació

La tecnologia digital d'última generació ha arribat al món de la pedra seca gràcies a la creació d'un aplicació mòbil que permet localitzar i registrar construccions de diverses tipologies arreu de Catalunya. L'eina busca potenciar el que fins ara feixa el lloc web Wikipedra, que en sis anys de funcionament ha inventariat més de 15.000 barraques, amb una mitjana de 5 diàries
Imatge de l'aplicació en ús en un dispositiu mòbil

Pedra seca a toc de pantalla tàctil i arreu de Catalunya. Ara és possible gràcies a una aplicació per a dispositius mòbils, creada per l'Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya, i que permet localitzar i registrar construccions de diverses tipologies, com ara barraques, pous, forns i murs, a tot el territori català.

El funcionament és tan senzill com el de qualsevol altra aplicació popular. S'identifica una construcció, se li fa una fotografia i es cataloga, especificant algunes dades bàsiques, com ara la seva tipologia, l'ubicació, el nom i una breu descripció de les característiques que presenta. "És molt més ràpid catalogar una construcció i en qualsevol moment et permet veure construccions que hi ha a la vora", defensa la representant del Grup barracaire de Mont-roig del Camp, Esther Bargalló.

Mundial de la Humanitat per la UNESCO. Només en sis anys de funcionament, aquest portal ha catalogat un total de 15.344 barraques de pedra seca gràcies a l'acció de 227 col·laboradors. El que suposa una mitjana d'unes 5 construccions identificades per dia. El finançament de la nova iniciativa prové de fons europeus.

Paraules clau: