Back to top

Es perpetua la condonació de l'IBI a l'Hospital

L'Hospital de Sant Joan ha quedat qualificat com activitat d'interès municipal. És la sortida que ha trobat l'Ajuntament de Reus per tal que el centre s'estalviï el 95 % de l'IBI a partir d'aquest 2017. CUP i Partit Popular no s'hi han mostrat totalment d'acord, però tampoc hi han votat en contra. Més encès ha estat el debat sobre la concessió de l'Estadi Municipal, que s'ha aprovat amb els vots en contra de socialistes i cupaires. El model educatiu i, sobretot, el referèndum sobre la recollida de brossa tampoc han servit per refredar els ànims.
Ple municipal ajuntamen reus

L'Ajuntament de Reus deixarà de percebre el 95 % de l'IBI de l'Hospital de Sant Joan. El plenari municipal l'ha catalogat d'interès o utilitat municipal i, per tant, el centre sanitari s'estalviarà, des d'aquest 2017 en endavant, els entre 700.000 i 800.000 euros d'aquest impost. CUP i Partit Popular s'hi han mostrat contraris, a la mesura. Segueixen reclamant que sigui la Generalitat qui prengui mesures i qualifiquen aquesta condonació de doble pagament sanitari per part dels reusencs. 'Nosaltres vam firmar el pacte de salut, per aquest motiu no votem en contra' explicava Sebastià Domènech, portaveu del PP, però 'evidentment no podem votar a favor i esperem que sigui l'últim esforç dels reusencs destinat a l'Hospital de Sant Joan'.

Cupaires i populars s'han abstingut, un gest que la regidora de Salut els ha agraït, i ha justificat que 'l'Hospital s'ha de poder finançar per ell mateix, ara bé, si és una societat del nostre Ajuntament, s'han de poder fer els esforços que calgui, però agraeixo el vot dels dos partits que malgrat no estar-hi a favor s'abstenen'.

El model educatiu tampoc ha generat acord i, de nou la CUP, aquesta vegada amb Ciutadans, han recriminat al PSC la seva moció per convertir els centres educatius de Reus en escola innovadora. Més s'ha crispat l'ambient, però, durant el debat pel referèndum sobre la municipalització de la recollida de brossa. La proposta de la CUP no ha recollit suports, i durant l'intercanvi de retrets, l'alcalde ha hagut de cridar a l'ordre en més d'una ocasió.

També ha passat durant l'aprovació del plec de clàusules per a la concessió de l'Estadi Municipal. Ni CUP ni PSC hi han donat suport, els primers perquè la regidoria hagi eliminat el camp de rugbi per cedir-lo a una entitat privada com el Club de Futbol Reus Deportiu. 'El camp no està homologat, està autoritzar', sentenciava Oriol Ciutarana, regidor de la CUP, i alertava que 'si l'equip rival ve aquí i diu que no vol jugar, el partit s'ha de suspendre'. El regidor d'Esports, Jordi Cervera, ha reblat que el camp està en condicions idònies per a jugar-hi, i que no és cert que es pugui suspendre el partit, repetint que la Federació Catalana els permet jugar en les condicions actuals fins a final de temporada.

El PSC, per la seva banda, considera que convertir-lo en instal·lacions d'ús privat es contradiu amb les inversions per a millores que es van dur a terme, en principi, per als Jocs del Mediterrani. 'Veurem fins a quin punt, si es vol ocupar el camp els dissabtes i diumenges d'un mes sencer, es podrà fer, ja li anticipo que si és en temporada de futbol, no ho podrà fer, per tant, vostè diu que té garantit l'ús públic però no ho pot fer quan vulgui, doncs no el té garantit'.

La mateixa sessió plenària va servir, també, perquè l'Ajuntament de Reus es posicionés contra la construcció de parcs eòlics. PDeCat, ERC i CUP, com ja van fer al consell comarcal, reclamen que no s'engeguin més projectes fins que s'aprovi un Pla d'Energia en el marc del Pacte Nacional per a la Transició Energètica.