Back to top

Plantació i comercialització d'oli d'alvocat, un projecte pioner prop de Reus

Sabíeu que l'oli d'alvocat té el 98% dels greixos vegetals saludables de l'oliva? Una plantació pionera al Camp de Tarragona, concretament a El Morell comercialitza oli d'alvocat i espera la primera collita d'alvocat català per l'abril de l'any que ve.

L'alvocat està guanyant terreny a casa nostra. De moment, és tot importat. Però des de fa quatre anys, el Roger Catà, del molí d'oli Mas Montseny, està treballant en una línia de negoci pioner a Catalunya, la producció de l'alvocat català i la comercialització d'oli d'alvocat. A l'inici del projecte, Catà va plantar diversos tipus d'alvocat, per descobrir quina varietat s'adaptava més al nostre clima, i ara fa un any i mig ja va fer la plantació pensant en finalitats comercials.

De moment, i en aquest camí d'exploració, l'empresa familiar ha començat a comercialitzar oli d'alvocat. Ho fa adquirint alvocats que es produeixen a altres punts de l'estat, sobretot a València i Castelló.

omplint una ampolla d'oli d'alvocat

Tot i així, les característiques d'aquest fruit subtropical i els costos de producció fan que l'oli d'alvocat sigui menys rendible que el d'oliva. Segons Catà, "de cada 100 quilos d'olives se n'extreuen 20 litres d'oli, mentre que 100 quilos d'alvocats produeixen uns 10 litres d'oli d'alvocat".

L'alvocat també té finalitats cosmètiques

Malgrat ser un projecte incipient, el gerent del molí ja pensa en altres vies per explorar, i ha posat també sobre la taula les propietats cosmètiques d'aquest fruit. Catà assegura que l'alvocat té uns usos beneficiosos per a la pell i els cabells, i que, en l'àmbit de la cosmètica, ja ha despertat l'interès i la demanda en diversos països

Paraules clau:

Notícies relacionades