Back to top

El ple aprova la nova ordenança d'animals de Reus

Durant el plenari també s'ha donat llum verda al manteniment de les bonificacions del 30% al cànon dels paradistes del Mercat Central de Reus
El ple aprova la nova ordenança d'animals de Reus

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Reus ha aprovat aquest dilluns la nova “Ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana” que aposta per la convivència entre els animals, els propietaris i la resta de la ciutadania. Aquest punt ha rebut el suport de tots els grups municipals a excepció del PSC i la CUP.

El text es fixa com a objectiu principal regular i promoure la tinença responsable i la protecció dels animals domèstics, així com fomentar els valors cívics i de corresponsabilitat de la ciutadania en tot allò que té relació amb els animals.

El text de la nova normativa municipal deixa clars en la part expositiva els objectius que persegueix: “La tinença d’un animal de companyia és una responsabilitat a llarg termini. La seva tutela comporta un seguit de drets per l’animal però també unes responsabilitats i obligacions pel seu propietari”. I afegeix: “Reus no és aliè a la problemàtica pel que fa als abandonaments d’animals i les conseqüències ètiques, socials i mediambientals que aquests comporten”.

El document respon a l’adequació a la normativa vigent i a la necessitat de regulació de les condicions de la tinença responsable en relació a qüestions com l’allotjament, la manutenció i les condicions higièniques i sanitàries. La nova norma fixa la responsabilitat dels propietaris i prohibeix les accions, omissions o deures que afectin la qualitat de vida dels animals per tal de vetllar per la seva protecció.

L’ordenança també regula el cens municipal i la identificació dels animals de companyia, amb l’objectiu de disminuir els abandonaments a la via pública i garantir la convivència i tinença responsable. Per aquest motiu, l’Ajuntament disposa d’un cens municipal per a la inscripció dels animals de companyia del municipi, en el qual hi ha un apartat específic per als gossos considerats potencialment perillosos.

Principals novetats
El nou text substituirà l’ordenança actualment vigent, aprovada el setembre del 1990 i modificada el juny del 1998.

Amb la nova ordenança es regulen, entre d’altres, nous aspectes com són:

  • El cens municipal i la identificació dels animals de companyia. És un dels punts destacats per fer disminuir els abandonaments i garantir una tinença responsable.
  • Comerç, cria, establiments de venda i de venda ambulant. Es prohibeix la venda d’animals de forma ambulant ja sigui fixa i/o temporal o periòdica, així com la seva utilització als carrers en fins comercials.
  • Presència d’animals a les vies, espais públics, establiments i transports. S’estableixen els espais prohibits per animals, la conducció dels mateixos, les mesures per garantir la tranquil·litat dels veïns, i les actuacions a realitzar amb els animals perduts o abandonats.
  • Tinença de gossos perillosos. Es caracteritzen i cataloguen els animals, i s’estableixen les condicions i requisits per a l’obtenció de la llicència.
  • Control de colònies de gats. Es regula la gestió de les colònies. Únicament les persones o entitats autoritzades podran fer tasques de manteniment. Es regula l’alimentació i el control de la població.
  • Règim sancionador. Es regula el règim sancionador a la nova ordenança i a la normativa vigent.
  • Comís dels animals. Es regula el comís que puguin causar perill per les persones o els animals, segons criteris de salubritat, seguretat i convivència.
  • Animals exòtics o salvatges. Es regula la seva tinença. Pel que fa als animals salvatges urbans (coloms, per exemple), s’estableix l’obligació dels propietaris dels immobles i establiment d’implementar mesures dissuasives o correctores adients.

4.700 animals censats

L’Ajuntament de Reus ha censat 4.744 gossos des de l’inici de la campanya “No et perdis”, d’identificació d’animals, el març de 2017 fins ara. A Reus hi ha censats uns 11.350 gossos, gats i fures, atès que hi ha altes i baixes (morts, canvi de padró, entre altres), aquestes dades varien constantment.

Les dades del cens revelen que la campanya està assolint els objectius plantejats inicialment: el xipatge i cens dels gossos al municipi de residència, amb la qual cosa es poden recuperar amb més facilitat els animals en cas de pèrdua o robatori, i s’eviten abandonaments.

La campanya està agilitzant la recuperació dels animals en cas de pèrdua o robatori i al mateix temps evita els abandonaments. Tenir l’animal censat i xipat, permet recuperar-lo es cas de pèrdua o robatori.

Es manté el cànon als paradistes del Mercat Central

El Ple també ha acordat per unanimitat modificar el cànon mensual que han de satisfer els paradistes del Mercat Central, aplicant-hi una reducció del 30%. Així, els anys 2019 i 2020, l’import mensual serà de 123,59 euros, el mateix que en els darrers anys.

La rebaixa es va acordar per primer cop el 2012 i des d’aleshores s’ha anat aplicant, tot i que cada any s’ha d’aprovar per Junta de Govern Local o, des del 2015, pel Ple municipal.

El cànon que paguen els paradistes del Mercat Central es destina a inversions de millora i al manteniment de les instal·lacions, a més de campanyes i activitats de promoció i publicitat. Amb aquesta mesura, l’Ajuntament de Reus vol incentivar l’activitat comercial del mercat municipal.

La reducció del cànon s’aplica només al Mercat Central, ja que els paradistes del Mercat del Carrilet no abonen un cànon sinó que fan front a les possibles inversions a través de derrames finalistes.

 

Paraules clau: