Back to top

El ple demana aturar el 155 amb una moció matisada per incloure el PSC

La modificació del document a última hora, que rebaixava el to ideològic i incloïa el reconeixement de la necessitat de diàleg, ha permès al PSC votar a favor i garantir la continuïtat del pacte de govern municipal.
El grup municipal del PSC durant la votació.

Rèplica del debat polític nacional a l'Ajuntament de Cambrils, en el marc del ple ordinari d'aquest octubre. Una rèplica que s'ha inclòs a l'ordre del dia en forma de moció, presentada pels grups municipals d'Esquerra Republicana i de PDeCAT-CiU, per l'alliberament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i per aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155 de la Constitució espanyola.

La divisió s'ha fet palesa durant el torn d'intervencions de les diverses formacions. L'Assemblea de Cambrils, que ha votat a favor del document, ha condemnat les accions del govern de l'Estat però també ha defensat que la Generalitat no ha explorat totes les vies de diàleg possibles. "La Generalitat també ha de vetllar per les persones que no se senten reflectides en aquest escenari", ha assenyalat el portaveu de l'Assemblea, Iván Sanz.

Per la seva part, el Partit Popular ha tractat el procés constituent com una metàfora de la tragèdia grega de L'Odissea i ha demanat , literalment, tornar a la legalitat. "Espero que aquesta nefasta etapa de la política catalana passi a millor vida i entre tots contribuïm a tancar les ferides", ha manifestat el portaveu del PP, David Chatelain. En el cas de Ciutadans, el seu portaveu, Imanol Rico, ha insistit en continuar amb l'aplicació de l'article 155.

El grup dels socialistes ha assegurat la continuïtat de l'equip de govern cambrilenc, ja que no estaven d'acord amb la primera proposta de moció que s'havia presentat, de to més ideològic, però, en canvi, ha votat a favor davant les darreres modificacions amb què s'ha presentat el text a la sessió. "La moció que s'havia presentat no té res a veure amb aquesta, que expressa la preocupació des del respecte a les diferents representacions polítiques", ha remarcat la portaveu socialista, Ana López.

Per últim, els grups independentistes han recordat els fets de l'1 d'octubre i han remarcat que la moció es concentrava únicament en l'alliberament dels dos presos i en la protecció de les administracions catalanes. "Diguin què, sinó una dictadura, quan un Estat vol intervenir els mitjans de comunicació", ha afirmat la portaveu de PDeCAT-CiU a Cambrils, Mercè Dalmau.

Per la seva part, el Nou Moviment Ciutadà s'ha abstingut al·legant un caràcter estrictament municipalista. La diferència de punts de vista s'ha repetit en els quatre regidors no adscrits del consistori, amb dos vots en contra, una abstenció i un vot a favor.