Back to top

'Podem coincidir en alguns temes, però en algunes qüestions l’NMC està a les antípodes'

A l'Avui Cambrils d'aquesta setmana ens acompanyarà Camí Mendoza, cap de llista d'ERC-Avancem en aquestes eleccions i, després del pacte de govern fet públic avui, futura alcaldessa del municipi. Li preguntarem pel pacte, però també per com s'hi ha arribat i què significarà per Cambrils. A continuació us en deixem un petit tast.

CRISTINA GONZÁLEZ

Hem vist unes imatges de les tres caps de llista amb uns somriures d’orella a orella. Sembla que s’avenen molt. Creu que aquesta sintonia que han demostrat avui es podrà mantenir?

Treballarem perquè aquesta sintonia es mantingui, és el que volem. Comencem amb un pacte amb il·lusió i amb ganes de treballar per Cambrils i treballarem perquè pugui durar fins l’últim moment, està clar.


Encara no ha entrat a governar i ja ha hagut de prendre, almenys, una decisió important, que és triar qui l’acompanyarà els propers 4 anys com a alcaldessa. Ha estat una decisió difícil?

Difícil en el sentit que hem hagut d’anar ràpid. Som dels primers municipis que hem fet públic el pacte però, degut al resultat, en què les primeres 4 forces han obtingut 4 regidors cadascuna, hem cregut convenient no perdre ni un moment, seure’ns, reflexionar i prendre ràpidament aquesta decisió. Per tant, ha estat difícil, perquè hem tingut poc temps, però alhora ha estat fàcil, perquè al posar les nostres prioritats damunt de la taula hem coincidit les tres forces.

 

S’imaginava vostè quan es va presentar com a candidata a les eleccions, que acabaria governant amb un pacte a tres bandes com aquest?

Quan em vaig presentar sabia que hi podia haver aquesta possibilitat o alguna altra, però havíem d’esperar al resultat de diumenge. Era bastant incert.

 

Per què ha decidit prescindir de la tercera força més votada, del partit Nou Moviment Ciutadà per Cambrils?

Ens vam posar en marxa la mateixa nit de diumenge i ens vam posar en contacte amb les forces més votades, també amb l’NMC. En el moment de posar les quatre idees bàsiques damunt de la taula aquestes tres forces hem coincidit i hem tingut sintonia, més que no pas amb l’NMC.

 

Tenint en compte que el PSC és un partit federalista, no hauria estat més còmode un pacte amb l’NMC, pel que fa a la qüestió nacional?

Justament, l’NMC no té una ideologia clara. Podem coincidir en alguns temes, però en algunes qüestions està a les antípodes, per tant, això també ha estat un element a tenir en compte. Sabem què defensen PSC i CIU, en canvi l’NMC, tot i ser més plural, a l’hora de portar un govern endavant no et dóna aquella seguretat que et pot donar alguna altra força política.

 

Vostè avui ha animat a mirar al futur, però al ciutadà no li passa per alt la dura campanya que tant ERC com PSC han fet en contra del fins ara equip de govern. Mantindrà la seva anunciada lluita contra les retallades, malgrat que ara haurà de governar amb CIU?

El meu company de govern és CIU, però també ho és el PSC. I amb aquests darrers coincidim en què la política ha d’anar en contra de les retallades, de defensar les persones, el benestar i les primeres necessitats. Farem front comú en aquest aspecte i hem de fer venir a CIU cap a la nostra ideologia. Crec que ho aconseguirem.

 

Diu que ERC, CIU i PSC representen les forces que han de liderar els municipis catalans. Ha estat, per tant, un pacte proposat a nivell nacional?

No. En cap moment. Som partits amb solera o que si en un moment determinat tens un problema a nivell a municipal, et donen un cop de mà. Crec que aquesta és l’avantatge primordial que hem de poder aprofitar, ja que tenim aquestes estructures de partit.

 

ERC Cambrils va ser un dels tres partits que va signar el compromís independentista de l’ANC. Ni CIU, ni PSC ho van fer. Com duran a terme les polítiques sobiranistes que pretén engegar ERC?

CIU no ho va signar en aquell moment, però crec que no tindrem cap problema per part de CIU quan haguem de tirar endavant qüestions de país. Confio en que hi haurà consens i que no hi haurà traves en aquest sentit.

 

Li vam preguntar al debat que els nostres espectadors van poder veure el passat 20 de maig i li tornem a preguntar ara. L’endemà de ser proclamada alcaldessa, quina serà la seva prioritat a l’Ajuntament?

Seran les persones i la proximitat. Creiem que l'Ajuntament no ha estat proper i que quan les persones han tingut problemes, ha mancat aquesta sensibilitat cap a Cambrils. És el primer que intentarem transmetre: ser propers a la gent i escoltar molt.

 

En uns minuts seurà amb nosaltres el president de la FECAM, Victorià Luque. Desencallar el polígon Belianes continua sent prioritari?

Com a motor industrial a Cambrils, està clar que sí. No hem canviat les prioritats. També agilitzarem els tràmits administratius a l'Ajuntament i el més aviat que puguem, impulsarem l’obertura de Ràdio Cambrils. Per tant, mantenim el mateix que vam dir ara fa una setmana en campanya.

 

ERC-Avancem tindrà l'alcaldia de Cambrils els propers 4 anys