Back to top

Prades promociona la tòfona

Aquest dissabte Prades ha acollit les primeres Jornades de la Tòfona i el Gos, organitzades per l'Ajuntament de Prades i la Tòfona de la Conca. Un dels principals atractius del dia ha estat el concurs de gossos tofonaires.
concurs tofonaire

L'Anka té 5 anys, i fa poc més d'un mes que ha començat a introduir-se en el món de la tòfona. És una dels 14 gossos que ha participat al concurs de gossos tofonaires que s'ha organitzat, per primera vegada, a Prades. I el cert és que no ho ha fet gens malament, ha quedat tercera. Segons Juan Magaña, un dels participants i aficionat als gossos, "per mi un bon gos ha de ser un gos que tingui una actitud joganera, un gos que sigui molt interactiu... al final, més que el nas, per a mi és l'actitud del gos.

La mecànica del concurs és molt senzilla, els gossos han de trobar, en un màxim de 4 minuts, 4 tòfones enterrades en un segment de terra. La iniciativa té com a objectiu donar a conèixer la tòfona i promocionar-la, juntament amb el territori productor. Segons Dídac Espasa, un dels organitzador del concurs, "es fa més que res perquè la gent que no ho coneix pugui veure com treballen aquests gossos. El món de la tòfona és un món que costa molt d'entrar-hi o de veure-ho, ho pots veure per la tele, però és complicat veure-ho en directe. Per l'alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, és "una oportunitat més de fer una festa més al municipi, de portar gent al nostre municipi, de donar-lo a conèixer, i també donar a conèixer el món de la tòfona, que també està molt arrelat al poble de Prades".

En aquesta època es troba la tòfona d'estiu, que és més suau i econòmica que la d'hivern, considerada de molt més alta qualitat. A l'hora de cultivar tòfones cal tenir en compte el terreny i la climatologia del lloc, i s'hi ha d'afegir reg de suport. Caldran uns deu anys per començar a tenir una bona producció. Segons Jesús Domènech, pagès i truficultor, "l'agricultura sempre ha estat una inversió a llarg termini, però la tòfona més. A diferència de l'agricultura tradicional, la tòfona és un producte que no es veu, no pots fer un seguiment visual, i t'ho has de creure molt, has d'estar molt segur de la plantació que fas, del terreny que tens, de l'entorn en què vius...".

Les jornades s'han complementat amb estands dedicats a la tòfona i a productes de proximitat. També s'ha comptat amb una ponència tècnica i una desfilada canina multi raça.

Paraules clau:

Notícies relacionades