Back to top

El pregó més radiofònic i la primera Tronada marquen l’inici de la Festa Major

La periodista reusenca Montse Llussà ha estat l’encarregada d’encendre la primera Tronada i de llegir el pregó que ha inaugurat oficialment la Festa Major, enguany especialment dedicat a la ràdio. El reconeixement Tro de Festa ha estat atorgat a Pere Bonet, més conegut com el Pere de La Palma, un dels millors testimonis de l’activitat cultural de l’entitat.
El pregó més radiofònic i la primera tronada marquen l’inici de la Festa Major

La Festa Major ja no es farà esperar més. La lectura del pregó i l’encesa de la primera Tronada han anunciat aquest dissabte al vespre l’arrencada dels actes de Sant Pere 2017. Enguany el pregó i l’encesa han anat a càrrec de la periodista reusenca Montse Llussà, guionista i col·laboradora del programa ‘Versió RAC 1’. El reconeixement Tro de Festa ha estat atorgat a Pere Bonet, més conegut com el Pere de La Palma, tècnic de l’IMAC encarregat de la gestió de la Palma. La Comissió de Protocol i la Regidoria de Cultura han reconegut així la seva “dedicació incondicional en benefici de l’activitat cultural, musical i festiva en un dels indrets més especials de la ciutat”.

Fidel a la seva passió per les ones i per la ciutat, en la lectura del pregó Llussà ha fet un repàs de la seva trajectòria a la ràdio de Reus, primer en una emissora de banc de proves a la qual havia de pagar per poder parlar per antena i posteriorment a Ràdio Reus. “La veu, les ganes de comunicar-nos, de fer ràdio i de fer ciutat és el que ens va portar a molts a voler-hi treballar”, ha destacat.

Del seu recorregut professional, Llussà ha saltat a la història de Ràdio Reus. La periodista ha recordat que la ràdio va ser bombardejada 18 vegades durant la guerra civil i que l’any 37 va passar a anomenar-se Radio Reus de Falange Tradicionalista de las JONS, abans d’unir-se definitivament a la cadena SER set anys després. I, de la història de Ràdio Reus, a la història de la ràdio a Reus. Llussà ha volgut mencionar totes les emissores que han passat per la ciutat, fins i tot projectes efímers com Ràdio Tau, que va emetre entre el 1985 i el 1986, i emissores amateurs com Flash Ràdio i Ràdio 100. Llussà ha aprofitat aquest context per denunciar la desaparició de la nova Ràdio a les ones FM "per pressions externes".

“Estimar la ràdio és estimar Reus”, ha continuat Llussà. És per això que creu que els reusencs i reusenques “hem de ser capaços de valorar la tradició radiofònica que ha tingut sempre Reus, les ganes d’escoltar la ràdio, de sentir-nos-la realment nostra”. En aquest context, la periodista ha reclamat més hores de programació local “perquè es generen prou continguts i notícies i perquè la ràdio forma part de la nostra manera d’entendre la vida”.

“Reus, en el fons, és un programa de ràdio divers, entretingut i fantàstic”, ha afirmat Llussà. I en això mateix s’ha convertit la resta del pregó: en un programa de ràdio que ha parlat, sobretot, de Reus. Llussà ha reivindicat la capitalitat de la cultura catalana que enguany ostenta la ciutat. Mentre que la periodista ha elogiat la tradició teatral, amb cinc teatres en actiu, ha reclamat que el cinema també estigui a l’alçada. “Una ciutat com Reus no pot deixar els seus habitants sense programació habitual de cinema”, ha assegurat. D’altra banda, Llussà ha volgut felicitar l’esport de la ciutat: el Reus Deportiu La Fira per haver aixecat la vuitena Copa d’Europa i el Reus Deportiu de futbol per haver assolit la permanència. El pregó més radiofònic també ha comptat amb l’actuació de Fito Luri, que ha interpretat ‘Sant Pere a Cassiopea’, una cançó dedicada a la Festa Major de tots els barris i racons de la ciutat.

Així mateix, la periodista ha dedicat el programa a les persones refugiades, “que en molts casos no han trobat governs a Europa amb la sensibilitat suficient”, a les dones i a les associacions que vetllen pels seus drets, i als treballadors i treballadores de l’hospital Sant Joan “perquè puguin desenvolupar la seva feina amb normalitat i siguin recompensats com es mereixen”. Per acabar, Llussà ha cridat a votar al referèndum sobre la independència de Catalunya del proper 1 d'octubre.