Back to top

«Present i futur de la llengua catalana» al Centre de Lectura de Reus

Les sessions es duran a terme del 16 al 27 de març, i donaran respostes professionals sobre l'evolució de la llengua catalana
noticies

El Centre de Lectura de Reus organitza els dies 16, 17, 23, 24 i 27 de març les jornades «Present i futur de la llengua catalana» amb l’objectiu d'analitzar com ha evolucionat i com ha de continuar fent-ho la llengua catalana, quins són els recursos per fer-ne un ús adequat i funcional, quines eines tenim a l’abast per poder-ne conèixer i entendre els diversos camps lingüístics, com es treballa des del món editorial, etc.

jornades llengua

Respostes professionals entorn el llenguatge

Són àmbits desplegats des de la ciència lingüística que demanen, cadascun, les respectives concrecions i precisions. I que han de ser percebuts i estudiats tant des del punt de vista sincrònic –el present– com des del diacrònic –el futur.

L’interès del projecte es fonamenta en la necessitat de donar resposta a les qüestions plantejades: el llenguatge és la nostra eina principal de comunicació i la llengua, el codi que compartim per entendre’ns en aquest procés entre emissor i receptor.

Actualment, són nombrosos els debats al voltant dels usos que els parlants fan de la llengua. Per això, a aquests debats cal aportar-hi opinions expertes, mirades precises i objectives i valoracions ben fonamentades.

Les jornades estan obertes a tothom, tot i que s’ofereixen com a curs de formació per al professorat del Departament d’Educació.

Programa

16 de març

18.30: conferències «El català, és una llengua amenaçada?», a càrrec de Carme Junyent (UB); i «Present i futur de la terminologia catalana», a càrrec de Jordi Bover (TERMCAT).

17 de març

18.30: conferències «Dades sociolingüístiques al País Valencià. Quin futur ens espera?», a càrrec d’Antoni Mas (UA); i «La globalització i els reptes per al català», a càrrec de Marina Massaguer (UOC i CUSC-UB).

23 de març

18.30: conferències «Present i futur de l’edició del llibre en llengua catalana», a càrrec d’Elena de la Cruz Vergari (URV, Obrador Edèndum); i «D’un manifest a un altre manifest», a càrrec de Josep Murgades (UB).

24 de març

18.30: conferències «Els futurs del català: aproximació demolingüística a una realitat complexa», a càrrec de Miquel Àngel Pradilla (URV); i «L’origen del parlar del Camp de Tarragona en relació amb la llengua general», a càrrec de Ramon Marrugat (Fundació Privada Mútua Catalana).

27 de març

19.30: conferència «Antoni M. Badia i Margarit, un savi al servei del país», a càrrec de Joan Martí Castell, catedràtic emèrit de Filologia Catalana (URV). Aquesta activitat s’organitza, també, amb motiu de la commemoració enguany de l’Any Badia i Margarit.

Paraules clau:

Notícies relacionades