Back to top

El preu dels carburants, pels núvols

Els preus de la gasolina i del gasoil han assolit uns màxims inèdits des del 2014. El cop de porta de Donald Trump a l'acord nuclear de l'Iran, el descens de la producció a la Xina i Veneçuela, i l'augment de la demanda en període estival, en són les principals causes.
El preu dels carburants, pels núvols

Omplir el dipòsit cada vegada costa més. Els preus de la gasolina i del gasoil tornen a batre rècords històrics i aquest mes de juny se situen al voltant de l'euro amb trenta cèntims. Les causes, s'han d'anar a buscar principalment en la situació política internacional. "Una part s'expliquen per la crisi entre els Estats Units i l'Iran. D'altra banda, cal tenir en compte la baixada de la producció de Veneçuela, que ha deixat de ser un país tradicionalment exportador a ser enguany importador, i també de la Xina, que ha disminuït la producció i ha incrementat la importació de petroli", explica Josep Maria Arauzo, professor d'Economia de la Universitat Rovira i Virgili.

Després d'uns anys a la baixa, els preus dels carburants han assolit uns màxims que no es veien des del 2014, quan el petroli va tocar sostre amb un preu de 76 dòlars per barril. Que coincideixi a les portes de l'estiu no és casualitat: en tractar-se d'un període de més mobilitat, la demanda s'incrementa i això pressiona els preus a l'alça. Un increment que han notat els consumidors: mentre que alguns es plantegen canviar d'hàbits, per a d'altres resulta una despesa imprescindible.

Els preus, de fet, podrien pujar encara més. El govern de Pedro Sánchez ha obert la porta a augmentar els impostos sobre la gasolina i el gasoil al conjunt d'Espanya, un dels països amb menys pressió fiscal d'Europa en aquest àmbit. Segons el professor Arauzo, l'únic que podria fer pensar en una baixada dels preus seria un descens del flux comercial entre la Xina i els Estats Units arran de la guerra d'aranzels. Les prediccions en aquest sector, però, resulten tan volàtils com el preu del barril.

Paraules clau: