Back to top

El preu de la fruita dolça puja un 14% respecte a l'any passat

El preu de la fruita dolça ha pujat respecte a l'any passat. El mal temps i l'augment del petroli n'han sigut les causes principals. I és que segons les últimes dades de l'IPC, el preu de la fruita dolça ha augmentat un 14%, concretament en el cas dels préssecs, les pomes i els melons.
El preu de la fruita dolça puja un 14% respecte a l'any passat

Els preus de la fruita dolça han augmentat considerablement respecte a l'any passat. Sobretot en el cas dels préssecs, les pomes i els melons, els quan han patit un increment del 14%. I és que si l'any passat podíem comprar 1 quilo de préssecs a un euro, enguany ens surt, en alguns casos, a 1 i mig. Una pujada dels preus que clients i comerciants veuen desproporcionada. No obstant això, els clients no renuncien a aquest hàbit tan saludable, i encara que els preus siguin més elevats, no deixen de comprar-ne. I és que no hi ha cap producte que pugui substituir la fruita.

"La fruita dolça, en aquests moments, no té un substitutiu. Si el preu del peix fresc puja, doncs la gent se'n va al peix congelat, però si puja el preu de la fruita dolça, la gent no té alternativa i, per tant, en segueix consumint i el preu es manté. Si la gent deixés de consumir-la, baixaria el preu, però no és el cas", explica l'economista Josep Maria Arauzo.

Molts comerciants també asseguren que la fruita de proximitat i la que es compra directament al pagès manté el mateix preu. Un fet que explica per què aquesta pujada s'accentua a les grans superfícies i no al petit comerç.

"El preu ha pujat més en grans superfícies on tenen poder de mercat, és a dir, hi ha una central de compres que compra al productor i que pot imposar uns preus curiosament més baixos per imposar al consumidor uns preus més alts", afegeix Arauzo.

Així doncs, i malgrat que els preus han pujat en general, els melons, els préssecs i la poma, són els responsables que l'import de la nostra cistella de la compra sigui més elevat que el de l'any passat.

Subscriu-te a la newsletter diària

PolÌtica de privacitat de dades

Notícies relacionades