Back to top

Primera anul·lació d'un judici franquista al Camp de Tarragona

La Generalitat ha entregat el primer document de nul•litat del judici polític contra una víctima del franquisme al Camp de Tarragona. Es tracta del milicià vallenc Isidre Garcia, qui va ser detingut i afusellat el 15 de juliol del 1939. El document l'ha recollit la seva filla.
El Govern entrega el primer document de nul•litat d'una víctima del franquisme al Camp de Tarragona

Paraules d'agraïment i molta emoció. Així és com Herminia Garcia, la filla del milicià Isidre Garcia ha recollit aquest matí el document que acreditat l'anul·lació del judici polític que va viure son pare i el va portar a la mort. Garcia va ser detingut i assassinat quan va sortir del seu amagatall per conèixer la seva filla, de pocs mesos de vida, el 15 de juliol de 1937. Herminia Garcia ha explicat que 'el meu pare el van afusellar al Coll de l'Illa i deien que era per rebel·lió militar, però no va ser així'. En les seves cartes el milicià havia manifestat que 'no us avergonyiu de mi, m'afusellen per l'ideal que he tingut, per defensar els treballadors i per Catalunya. No he fet cap robatori ni he comès cap crim'.  

Es tracta del primer document que acredita l'anul·lació d'un judici polític contra una víctima del franquisme al Camp de Tarragona. Aquest s'emmarca en la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, aprovada el passat 4 de juliol. La directora Serveis Territorials de Justícia, Fina Palomar, ha destacat que 'a partir de la llei, el primer que s'ha fet ha estat encomanar a l'Arxiu Nacional de Catalunya que pogués fer un llistat de totes les sentències, resolucions, judicis elaborats durant el període de la Dictadura'.

A Catalunya hi ha 66.590 persones contra les quals es va instruir un procediment judicial militar per causes polítiques durant la Dictadura de Franco. Tot aquell que vulgui demanar aquest document de nul·litat ho pot fer a través d’Internet, presencialment o trucant al 012.