Back to top

El procés fa créixer la presència política als llibres

Els esdeveniments polítics viscuts arran del Procés han fet créixer tant la publicació de llibres de temàtica política com l'interès dels lectors per aquests llibres. És per això que també ocupen més espais a les llibreries i es troben en llocs més privilegiats. També ho corroboren els autors dels llibres, que són conscients de l'explosió cultural que ha generat la situació política dels últims temps.
llibres polítics

La publicació de llibres de temàtica política va créixer, de manera notòria, uns mesos abans del referèndum independentista, amb l'arribada a les llibreries d'anàlisis sobre la conveniència o no de la República Catalana. Després de l'1 d'Octubre, es va produir un boom de llibres gràfics i cròniques narrant els fets viscuts durant el referèndum. I actualment tenen molt de pes els llibres sobre la situació dels presos polítics. Tot plegat ha fet que en el darrer any i mig o dos hagin crescut, de forma exponencial, els exemplars relacionats amb temes polítics. Així ho detalla el llibreter Joan Peña, qui apunta que l'increment d'aquests títols s'ha notat a les prestatgeries.

De la mateixa manera que han crescut les publicacions d'aquests llibres, també ha incrementat l'interès del lector per aquestes temàtiques. Es tracta d'una tipologia de llibres que, fins fa poc, tenien un lector d'un perfil concret i força minoritari, i que en canvi ara és molt més transversal.

També els autors d'aquests llibres són conscients de les creixents necessitats culturals motivades per la situació política actual. Així ho expressa l'historiador, periodista i activista Xavier Milian, un dels autors del territori que acaba de publicar el llibre "El Poder del Poble", sobre els CDR. Milian assenyala que hi ha hagut una explosió de producció cultural, des de la música, el teatre, la poesia o l'assaig. Tot plegat, considera que correspon al moment històric que viu el país.

Aquesta conjuntura històrica és la que ha generat un interès polític creixent i més participació activa per part de la ciutadania.