Back to top

'Prou Murs', un clam contra la vulneració de drets dels migrants

Quatre entitats reusenques s'han adherit a la plataforma 12D per mostrar el seu rebuig a les polítiques migratòries de la Unió Europea i a la vulneració de drets sistematitzada de les persones migrants

La plataforma 12D és el punt d'unió de moltes entitats socials per mostrar el seu rebuig a la política migratòria de la Unió Europea. Reus Refugi, Unitat contra el Racisme i el Feixisme, l'Associació de Senegalesos de Reus i Comerç Solidari, les quatre entitats reusenques que s'hi han adherit, han convocat aquest dissabte al matí una concentració al raval de Santa Anna.

S'han trobat per dir prou als murs. En l'acte, han mostrat les banderes dels països fronterers que, diuen, vulneren més drets humans a l'hora de rebre persones migrades: han assenyalat directament, entre altres, Espanya, Grècia i Itàlia i també al conjunt de la Unió Europea.

Sobre la nova política migratòria europea precisament, s'han mostrat molt crítics. El portaveu de la plataforma a Reus i membre de Reus Refugi, Eduard López, ha estat clar: "Parlen d'acollida i de drets humans, i en realitat, estan pactant un reforçament policial de les fronteres i un enfortiment del sistema de deportació, és a dir, de l'expulsió de les persones".

En situació "irregular"

Però és que un cop superats els murs, les persones migrades han de superar també un seguit de traves administratives per aconseguir una situació regularitzada. Un procés difícil; de vegades, impossible. En Papu, un activista senegalès, explica un dels bloquejos del sistema: "Si no se't reconeix el dret a asil, has de trobar feina per tenir papers; i per tenir papers has de trobar feina".

I com viuen moltes d'aquestes persones en la, administrativament anomenada, situació irregular? Les entitats denuncien que aquest desemparament deixa als migrants en l'economia submergida i totes les seves conseqüències, sense dret a ajudes socials, i fins i tot, sense accés a l'habitatge.

Paraules clau:

Notícies relacionades