Back to top

El públic, protagonista del vintè FEC Festival

Durant tres dies Reus ha viscut la vintena edició del FEC Festival, una edició especial en què s'han mostrat tant els millors curts europeus del moment, com els millors que han passat pel festival al llarg dels anys. La gala de cloenda, també amb una mirada al passat, ha inclòs un homenatge al músic Carles Santos i un concert sorpresa del grup La iaia.
aniversari

Enguany no s'ha fet la competició de curts europeus, una de les constants del festival, però s'ha pogut veure una selecció acurada dels curts actuals més rellevants, i una recopilació dels millors films que han passat pel FEC durant els vint anys d'història; d'aquesta manera s'ha volgut fer un homenatge al públic, oferint totes les sessions gratuïtes. Segons la codirectora del FEC Festival, Sílvia Ferran, "ha estat una edició molt participativa, que era el que volíem, perquè aquests vint anys els volíem celebrar amb el públic, i realment totes les sessions s'han omplert, i tota la gent que ha anat venint realment li ha agradat la programació que hem fet". Ferran afegeix que "tot el que és la part de convidar els directors, obrir el mercat... i tota aquesta part més professional és la que aquest any hem aparcat, que no vol dir acabat, perquè probablement la continuarem fent evidentment perquè és el que defineix un festival".

Sí que s'han mantingut, però, les competicions locals.

En la categoria de Microfilms, el guanyador ha estat "Ver", de Gerard Torres, Sergi Miró i Mario Tomàs, que s'han endut un premi de 800 euros. Torres explica que "havia de sortir un vermut en pantalla, llavors, la idea va ser una anada d'olla meva, i al grup li va semblar bé, vam adornar el guió, i endavant. Aquesta mena de concursos estan molt bé perquè has de crear la idea súper ràpid".

Pel que fa als Drugmetratges, el premiat ha estat "Descolocado", d'Agnés Arenas, Joel Vázquez i Brian Calderon, alumnes de l'Escola d'Oficis Mas Carandell Audiovisuals, de Reus.

La gala de clausura, presentada com en anys anteriors per l'actriu Anna Barrachina i el periodista Jordi Gil, ha tingut també una mirada retrospectiva. Un dels moments destacats ha estat quan s'ha fet una menció especial al músic i compositor Carles Santos. L'artista i col·laboradora seva Mariaelena Roqué, ha estat l'encarregada de recollir, a títol pòstum, el premi honorífic Bigas Luna. Roqué ha explicat la vinculació de Santos amb el Festival: "ell sempre venia, i havia estat jurat vàries vegades, i també vam fer una exposició a la torre de Cambrils a principis dels anys dos mil... hi han hagut moltes coses connectades amb el festival". La sessió de cloenda ha finalitzat amb la projecció sorpresa del curtmetratge "Las Palmas", de Johannes Nyholm, el més votat pel públic al llarg d'aquests vint anys del FEC, i un concert a càrrec del grup La iaia.

Notícies relacionades