Back to top

Quan seixanta quilos a sobre no són un problema

Una desena de participants en la combinada de curses de portadors de sacs d'avellana fa setmanes que es preparen al passeig Prim de Reus. Rere l'esforç i el sacrifici de córrer 800 metres amb un sac de 60 quilos a les espatlles va precedit d'un dur entrenament.
Cursa de portadors de sacs d'avellana

Aquest divendres arrenca la Fira de Sant Jaume de Reus. I com cada any, un dels actes més emblemàtics i tradicionals és la cursa de portadors de sacs d'avellanes. Enguany se celebra la XXVI edició del Trofeu Xola. La de Reus és la primera de les tres proves de la combinada, que aquest 2019 arriba a la 23a edició, i que suma també les curses de Valls i de Riudoms. Són 800 metres de cursa en el que el corredor requereix d'un assistent, una mena de pigall que l'orienta, perquè ells només poden veure-hi a tres metres vista.

Espectacle i sacrifici

La Cursa de portadors de sacs d'avellana és un espectacle. L'esforç dels participants, aixecant prop de 60 quilos de pes sobre les espatlles, una mica menys la disciplina femenina, és envejable. I rere aquest esdeveniment, com és obvi, hi ha entrenament previ i molt de sacrifici.

Els participants en la combinada entrenen des de fa setmanes al passeig prim de Reus. Ho fan els dilluns i els dijous, a partir de les 22.00 h i fins que les forces aguantin. Aquest dijous han fet el darrer entrenament abans de la primera cursa de la combinada. La d'aquest dissabte, a la Fira de Sant Jaume de Reus.

El Carles Guillemat, que ha guanyat set vegades la combinada de les tres curses, cinc d'elles consecutives, explica que el seu secret "és conèixer-se a si mateix. Quan hom coneix els altres és savi, però quan es coneix a si mateix hom és poderós". Però Guillemat també admet que és imprescindible "l'entrenament i el sacrifici previ". Ell es prepara, més enllà del sac d'avellanes, fent taekwondo i triatló. 

Força o resistència?  

L'entrenament és important.... però què cal entrenar? La força? O la resistència? Segons Alberto Marina, un altre dels participants a la cursa d'aquest dissabte, "la resistència és imprescindible. Sense resistència no acabes la cursa. Hem tingut exemples de gent forçuda que aixeca 80 quilos sense problemes però que no tenen resistència i no arriben a la meta". Ell admet que si està bé físicament no pateix per acabar la cursa, però que la manca de preparació es nota molt. 

Ismael Fernández també considera important la resistència. Explica que entrenen al passeig Prim perquè poden calcular els aproximadament 800 metres del recorregut. El mateix fan les noies, que des de sempre han participat en la combinada amb un sac un xic menys pesant. Laura Olivé assegura que valora "l'esforç i el sacrifici i la recompensa d'arribar a la meta". La Sandra López apunta el mateix. 

La cita és demà a un quart de nou del vespre a als afores del Parc de la Festa. Però per als participants, la prova fa setmanes que ha començat.

Notícies relacionades