Back to top

Per què mengem botifarra d'ou el Dijous Gras?

Els menjars típics d'aquest dia de celebració són alts en greixos i proteïnes per preparar-se pels dies restrictius de la Quaresma
noticies

Dijous Gras o Llarder

Tradicionalment, el dijous que precedeix el Dimecres de Cendra s'anomena Dijous Gras o Llarder. Es tracta del preludi a les festes de Carnaval arreu del país.

Aquest dia es caracteritza per tenir diversos àpats especials que contenen ous i carn. Aquesta costum és perquè aquesta data marcava l'inici de la Quaresma, un període de 40 dies del calendari litúrgic que marcava restriccions alimentàries, dejuni i abstinència.

Àpats per preparar la Quaresma

En aquest dia, és tradició menjar la botifarra d'ou, a més d'altres tipus de botifarra, com la blanca o la negra. També és costum consumir truita de botifarra. Una altre menjar tradicional d'aquests dies és la coca de llardons, que es fa fa a base d’ous, sucre, farina, llardons i pinyons.

coca de llardons

La comarca del Baix Camp, i especialment Reus, té una coca que pren especial protagonisme durant el Dijous Gras: l'anomenada coca d'ou, que rep aquest nom per contenir i estar recoverta d'ou i sucre pel damunt.

Té un gust particularment dolç, un exterior cruixent i l'interior esponjós. És una coca adobada i fornejada, fet amb massa de farina, ous, sucre i matafaluga, sovint amb forma rectangular i de fins a mig metre de llargària. Un cop s'ha pastat, es forneja, i abans d'acabar la cocció se li posa ou batut pel damunt i un toc de canyella. 

jj

Els àpats que s'acostumen a menjar en aquest dia assenyalat comparteixen el tret comú de ser alts en greixos i proteïnes. Antigament, es feien berenars de cassola, coques de llardons i truita de botifarra, així com balls tradicionals.

El motiu principal d'aquestes celebracions era per tal d'aprofitar els dies previs a la Quaresma, que començava immediatament després del dimarts de Carnestoltes, i sotmetia a tota la població (molt més creient, tradicional i practicant que en l'actualitat) a restriccions en l'alimentació.

Fonts: Viquipèdia, enciclopèdia.cat, gastroteca.cat

Notícies relacionades