Back to top

Recuperen el carilló i el rellotge de Sant Pere

Set anys després de l'inici d'un projecte de restauració, la Prioral de Sant Pere llueix des del passat mes de maig dos nous atractius. Es tracta d'una autèntica obra d'orfebreria que converteix el segon pis del Campanar en una parada obligatòria.
El rellotge del Campanar

Des del passat mes de maig que el Campanar de Sant Pere té un nou al·licient. Es tracta del rellotge i del carilló de la Prioral, un projecte de restauració que es va iniciar fa set anys i que per fi a vist la llum. 

El carilló és una de les dues noves atraccions del Campanar de Reus. El seu so emula els Goigs de la Mare de Déu de Misericòrdia. Al segon pis, després de la sala de pesos, s'hi pot veure aquest element restaurat, de l'any 1965, i també l'antic rellotge, del 1883.

Una llarga tasca de recuperació i aprenentatge

L'Associació d'Amics dels Rellotges de Reus, juntament amb l'IES Comte de Rius de Tarragona, han completat les diferents fases de la restauració que ha permès posar en marxa els dos nous elements. Amb tot, el projecte es va iniciar el 2012 a Reus, a l'Institut Domènech i Muntaner, quan els alumnes del Grau Superior de Mecànica van decidir convertir la restauració del rellotge en un treball de recerca. La conjugació de tots els elements permet ara gaudir d'un atractiu turístic sense comparació.

Els alumnes que hi han participat han pogut aprendre matemàtiques, física i mecànica gràcies als coneixements en aquestes matèries que els rellotgers del segle XIX posaven en pràctica a les seves obres. Tot un autèntic manual en funcionament constant. 

El carilló només es pot sentir a l'interior del campanar, però tota la mecànica i el funcionament del rellotge i la seva posada en funcionament és una autèntica obra d'orfebreria. Els mecanismes aprofiten la gravetat i la memòria mecànica permet que cada hora la campana toqui les hores i posi en marxa el carilló.