Back to top

El rei Baltasar de Reus i els seus patges tornaran a ser 'de veritat'

Reus se sumarà finalment a la campanya de Casa Nostra, Casa Vostra i el rei Baltasar serà una persona de pell negra. La capital del Baix Camp era l'última gran ciutat de Catalunya que embetumava una persona blanca.
Reus se sumarà finalment a la campanya de Casa Nostra, Casa Vostra

El rei Baltasar de Reus i els seus patges tornaran a ser 'de veritat'. La ciutat s'ha sumat finalment a la campanya "BaltasarDeVeritat" de l'entitat Casa Nostra, Casa Vostra, per tal d'abandonar la tradició que se seguia des de 2013 d'embetumar una persona blanca, una pràctica que segons aquesta entitat és racista. L'Ajuntament va prendre aquesta decisió quan es va dissoldre el col·lectiu de senegalesos que s'encarregaven del rol de Baltasar i des de llavors una persona blanca representa aquest rei. Una decisió que, segons el consistori, no hauria de crear polèmica perquè el més important és la il·lusió dels nens i nenes. "El fet no era només trobar una persona de pell negra i asseure-la a la carrossa, sinó que era important que aquesta persona tingués la il·lusió de participar en una tradició tan important de la nostra cultura", ha explicat la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles.

Reus era la darrera de les grans ciutats de Catalunya en conservar aquesta pràctica, després que Girona també decidís afegir-se aquest any a la campanya i tenir un Baltasar de veritat. L'Ajuntament reconeix que s'intentarà que els patges i la cort també siguin persones de pell negra, una oportunitat positiva per fomentar la inclusió social. "Se'ns obre una oportunitat de treballar amb col·lectius de la ciutat amb qui no estem treballant i d'intercanvis culturals entre ells i nosaltres", ha afegit la regidora.

Amb l'adhesió de Reus, totes les grans ciutats catalanes tindran un rei Baltasar 'de veritat'. Tot i això, petits municipis segueixen tenint un Baltasar pintat, com és el cas de Cambrils o Mont-roig del Camp.

Paraules clau: