Back to top

Reivindicar els horts d'autoconsum en temps de confinament

Diverses cooperatives i grups de consum de Catalunya han impulsat una recollida d'adhesions per tal de demanar que s'aixequi la prohibició de poder fer ús dels horts particulars situats fora de la llar.
 "Pels horts d'autoconsum en temps de confinament", imatge d'una coliflor

Sota el lema "Pels horts d'autoconsum en temps de confinament", diverses cooperatives i col·lectius dedicats a la sobirania alimentària han impulsat la signatura d'un manifest on es reivindica l'autoabastiment alimentari.

La Generalitat de Catalunya no autoritza els desplaçaments en horts que no estiguin dins de la mateixa llar arran de l'estat d'alarma provocat pel nou coronavirus. Els diversos col·lectius de Catalunya impulsors del manifest no entenen aquesta decisió. Diuen que "no es té en compte la realitat rural". Des de l'Aresta Cooperativa apunten que "només a l'àrea metropolitana de Barcelona, més de 10.000 famílies s'abasteixen d'horts d'autoconsum" i en aquest sentit veuen que els desplaçaments a supermercats poden resultar més costosos i menys segurs que anar a l'hort a buscar aliments frescos.

Més de 17.000 signatures i el suport de cooperatives i grups de consum del territori

Des d'aquests col·lectius veuen que aquesta situació posa de manifest un sistema d'abastiment alimentari basat en les importacions i en les grans cadenes de distribució. En aquest sentit, la cooperativa reusenca El Brot, dedicada a la venda d'aliment ecològic i de proximitat, lamenta que el Reial Decret posi impediments al fet d'anar a un hort particular, ja que són cultius que requereixen atenció per no perdre les collites.

cartell de l'iniciativa "Pels horts d'autoconsum en temps de confinament"

La iniciativa ja compta, de moment, amb més de 17.000 suports amb 1 sol dia. La signatura del manifest es presentarà al Departament d'Interior i el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya el proper 6 d'abril.

El manifest contempla diversos punts relacionats amb conceptes alimentàris, econòmics i de medi ambient

• L’horta d’autoconsum alimenta a milers de persones arreu de Catalunya i proveeix d’aliments frescos i de temporada a la població. Element clau en un moment de risc sanitari en què hem d’alimentar-nos correctament.

• Moltes persones hi tenen animals i cal tenir-ne cura. És incoherent que estigui permès sortir a passejar el gos però no poder anar a alimentar les gallines i ens sembla un esbiaix de perspectiva urbana.

imatge d'una gallina

És molt més segur anar a l’hort, complint les mesures sanitàries preventives -anar-hi sol/a, no reunir-s’hi amb més persones, etcètera - que acudir als supermercats, on s’apleguen moltes més persones en un espai tancat.

• Els horts d’autoconsum son l’accés més directe a producte fresc, molt més que en qualsevol altre lloc. Per algunes famílies, a més, pot representar un estalvi econòmic necessari en temps de pèrdua de llocs de treball.

• L’horta d’autoconsum és un dels pilars de la Sobirania Alimentària i per això és important i estratègic mantenir-la per afrontar de forma més segura i amb més eines aquesta crisi que no sabem fins quan es pot allargar. De fet, és molt important que tothom pugui plantar i sembrar l’horta d’estiu en aquestes setmanes per tal que hi hagi collita en els primers mesos i disminuir la vulnerabilitat de la població en cas que hi hagués alguna mena d’indici de desabastiment de producte fresc en els propers mesos degut als tacament de fronteres i a que molts països estan aturant les exportacions.
 

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades