Back to top

Repsol i Google Cloud posen en marxa un repte pioner en el refinament mundial

Repsol i Google Cloud han posat en marxa un projecte per optimitzar la gestió d'una refineria, una de les instal•lacions industrials més grans i complexes, utilitzant big data i intel•ligència artificial.
Repsol i Google Cloud posen en marxa un repte pioner en el refinament mundial

La directora general de Downstream de Repsol, María Victoria Zingoni, i la directora general de Google a Espanya i Portugal, Fuencisla Clemares, han participat en la reunió d'inici del projecte, que es durà a terme al Complex Industrial de Tarragona i suposa un repte pioner en el refinament mundial.

Aquesta iniciativa utilitzarà la tecnologia digital d'última generació de Google Cloud com a eina al servei dels treballadors de la refineria. Els objectius són maximitzar l'eficiència, tant en consum energètic com en el de la resta de recursos, i millorar el rendiment en el funcionament integral de la refineria.

Per a això, Google Cloud posarà a disposició de Repsol la seva potència de computació, l’experiència del seu equip de projecte i la seva eina de machine learning Cloud ML, que utilitzarà l'algoritme d'intel·ligència artificial TensorFlow.

Es tracta d'un repte inèdit a tot el món a una refineria, la gestió avançada de la qual engloba unes 400 variables, el que exigeix ​​una capacitat de computació i un control ingent de dades. Fins ara, les màximes funcions integrades a través de la digitalització a una planta industrial abasten unes 30 variables, per aquest motiu el desafiament en aquest cas és majúscul, ja que es tracta de multiplicar per més de deu el nombre de variables gestionades. Precisament, Tarragona ha estat la refineria de Repsol triada per desenvolupar aquesta iniciativa perquè la configuració en línia del seu esquema productiu facilita la seva verificació i implantació.

Aquest projecte té el potencial d’afegir 30 cèntims de dolar al marge per barril refinat de Repsol, el que es podria traduir en uns 20 milions de dòlars anuals per a la refineria de Tarragona, amb una significativa evolució a l’alça en el cas que s’aconseguissin tot els objectius d’optimització.

Per María Victoria Zingoni, “aquest és un projecte d’eficiència en tots els sentits: busca consumir menys recursos; reduir el consum energètic, que és el principal cost d’una refineria; incrementar la fiabilitat de les unitats i, d’aquesta manera, millorar el rendiment econòmic”.

“Aquesta iniciativa forma part d’un pla molt més extens per aprofitar les capacitats que ens ofereixen les noves tecnologies i millorar els processos industrials. Som ambiciosos i no ens preocupa que algunes línies de treball puguin fracassar. Es tracta d’aprendre el més ràpidament que puguem i que les maquines ajudin a les persones en la seva feina”, ha afirmat la Directora General de Downstream de Repsol.

Repsol

En paraules de la Directora General de Google a Espanya i Portugal, Fuencisla Clemares, “aquest projecte posa de manifest l’aposta de les empreses espanyoles per a la transformació digital i l’aplicació del machine learning en el processos industrials, aspectes en els que Repsol és pionera”.

Des de Google estem convençuts que el seu ús, així com el d’altres eines, com el big data o la capacitat de computació en el núvol, representen una grandíssima oportunitat per maximitzar l’eficiència, i per això estem molt il·lusionats de poder ser un soci de referència per a una companyia com Repsol, que porta anys apostant per la innovació tecnològica i la reducció de la seva petjada ambiental”, ha afegit Fuencisla Clemares.

Aquest projecte, així com la col·laboració amb un soci com Google Cloud, s'emmarca en l'aposta de Repsol per a la digitalització, la innovació i la tecnologia en totes les seves àrees d'activitat com a palanca de millora de la competitivitat i l'eficiència.