Back to top

Repunta la venda del pa de pagès català

Les vendes de Pa de Pagès Català han augmentat prop d’un 10% en els darrers 5 mesos. Un increment que ve donat des que el passat mes de febrer la Comissió Europea va atorgar a aquest producte la Indicació Geogràfica Protegida. El reconeixement, que té per objectiu preservar les característiques artesanes del pa més tradicional de Catalunya, ha suposat un cop d’aire fresc pel gremi de flequers; un sector que actualment viu un dels seus pitjors moments davant la proliferació de punts de venda de pa.

Un pa tradicional, rodó, de crosta cruixent i de molla tendra. Tot el procés es realitza seguint una elaboració tradicional, amb fermentacions lentes i coent sempre les masses en forns de solera refractària. Així defineix la Indicació Geogràfica Protegida el Pa de Pagès Català. Un producte que els clients reconeixen ràpidament per aquesta etiqueta i del que n’han reconegut el seu valor afegit augmentant el seu consum en un 10%. Des de la Federació Catalana d’Assoc. De Gremis de Flequers, valoren positivament aquest augment de les vendes, en un moment en què no poden competir amb les grans superfícies.

En els darrers 40 anys el consum de pa ha patit un descens del 56% a tota Espanya. Des del Gremi de Flequers denuncien que el 50% de les vendes de pa se les emporten els grans supermercats, mentre que l’altre 50% es reparteix entre forns i establiments com gasolineres, fleques o quioscos. Per tal de limitar aquesta venda, des de fa uns mesos es du a terme La Taula del Pa entre el govern català i els Gremis de Flequers de Catalunya.

Un total de 200 forns de tot Catalunya, dels quals 4 es troben a Reus, s’han adherit a la Indicació Geogràfic