Back to top

Reus, capdavantera mundial en la recerca dels beneficis dels fruits secs

La Unitat de Nutrició Humana de la URV és un referent en la recerca dels beneficis de la dieta mediterrània a nivell mundial. Fa més de 10 anys que es desenvolupa des de Reus i ara té un nou impuls amb la creació de la nova Càtedra URV sobre la fruita seca, també pionera internacionalment.
Un dels investigadors seleccionant mostres

La investigació sobre els beneficis de la dieta mediterrània a nivell mundial té origen principalment a Reus. La Unitat de Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili és capdavantera en la recerca dels beneficis del consum d'oli d'oliva i de fruits secs. El grup de recerca, ubicat a Reus, fa més de 10 anys que treballa en aquesta recerca i ja ha publicat nombrosos articles científics amb rellevància internacional.

Fruit d'aquest treball, aquest febrer ha nascut la primera càtedra sobre la Fruita Seca. La nova càtedra de la URV sorgeix del conveni signat entre la universitat i l'International Nut and Dried Fruit Council, una fundació privada internacional sense ànim de lucre que compta amb més de 660 empreses en 77 països.

El director de la Càtedra URV - World Forum for nutrition Research, Jordi Salas, apunta que "l'objectiu de la càtedra és promoure la recerca en quant als beneficis dels fruits secs sobre la salut, però també difondre tots els articles i els estudis que s'estan fent en relació amb aquest aspecte".

Ara mateix el grup de recerca està format per 28 persones i des de Reus s'està liderant l'estudi Predimed, un projecte a 10 anys que investiga els beneficis de la dieta mediterrània en la prevenció de malalties cardiovasculars.  En aquest estudi hi participen prop de 7000 persones i 22 grups de recerca de tot l'estat Espanyol.

 

L'article més citat 

En aquests deu anys de recerca, la Unitat de Nutrició Humana i Dietètica de la URV ha aconseguit fer-se un lloc entre la investigació mundial en nutrició. Un dels articles dels investigadors de la URV va publicar-se l'any 2013 a la revista New England Journal of Medicine, una de les millors revistes a escala internacional. L'article publicat és el més citat de la història d'aquesta revista

Jordi Salas no resta importància a aquest fet, però considera que és més important poder tenir un impacte en la societat. "El que realment volem els investigadors és que el que fem serveixi per alguna cosa", expressa Salas. L'investigador es mostra satisfet pels resultats obtinguts amb la publicació dels estudis i recorda:

"Hem canviat les guies americanes de tractament dietètic de la malaltia"

En aquesta línia, Jordi Salas assegura que també han influït en les guies de prevenció de la diabetis a Austràlia o de prevenció de l'accident vascular cerebral. "Això sí que té una repercussió important en la societat", subratlla Salas.

 

Reconeguts mundialment, però desconeguts a casa

Com acostuma a ser habitual, la recerca que es fa des de Reus és molt més reconeguda a nivell internacional que al propi territori. El director de la nova càtedra exemplifica que als congressos mundials se cita molt sovint l'estudi Predimet o la dieta mediterrània. "En canvi a Espanya o aquí a Reus, la gent no sap que som capdavanters en la investigació de la nutrició a nivell mundial", lamenta Jordi Salas.

Amb la nova càtedra URV - World Forum for nutrition Research el camí segueix sent el mateix, continuar amb la recerca que s'està fent des de fa anys, però aconseguir major visibilitat i que els investigadors puguin tenir futur al territori.

"La universitat hauria de prendre nota d'aquells grups de recerca importants, que d'alguna manera estan produint més i se'ls està citant més, perquè els ofereixi la possibilitat d'estabilitzar aquestes persones, perquè això sí que és fer la universitat gran", conclou el director de la càtedra. 

Paraules clau:

Notícies relacionades