Back to top

Reus, capital europea del Bestiari Festiu Català

El bestiari festiu català s'ha reivindicat aquest cap de setmana a Reus en la quarta edició del "Festivitas Bestiarum". La festa, que ha tingut una part més lúdica i una part més institucional, ha insistit a reclamar que s'instauri el 24 de novembre com a Dia Europeu del Bestiari Festiu. L'acte s'ha emmarcat en el Reus Capital de la Cultura Catalana.
cabra

El Drac, la Cabra i la Víbria de Reus han estat els amfitrions de la "Festivitas Bestiarum", una festa dedicada al bestiari festiu i popular català que acostuma a acollir la població que ostenta el títol de Capital de la Cultura Catalana. El programa d'actes ha inclòs una cercavila pels carrers de la ciutat, una ballada a la plaça del teatre, i un acte més institucional que s'ha celebrat al teatre Bartrina. Tot plegat, com a cloenda de la temporada d'actuacions del bestiari festiu i per apropar-lo a la ciutadania.

Entre els propòsits de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, que engloba més de 200 entitats i de 500 figures del bestiari festiu, hi ha el de reivindicar el 24 de novembre com a Dia Europeu del Bestiari Festiu. Tal com explica el president de l'Agrupació de Catalunya, Mateu Tres, "el Dia Europeu del Bestiari Festiu persegueix, com a missió, la divulgació del bestiari festiu, de tota la imatgeria festiva en forma d'animal, i posar en valor tots aquells elements que transmet a les diferents comunitats, des del que serien les pròpies festes, fins a les tradicions, i tots els elements que conformen una manifestació festiva com aquesta".

Tot i que hi ha altres països europeus amb bestiari festiu, en cap regió hi ha un grau tan elevat de concentració d'elements com aquí. En la trobada hi ha participat una petita representació d'elements vinguts de diferents punts del país, entre els quals el Diabló de la Selva del Camp, el Duc de Les Roquetes i el Drac Volador de la Sagrera.

Notícies relacionades