Back to top

Reus cataloga el fons musical de l'arxiu

L'arxiu de Reus s'incorpora al projecte de la Universitat Autònoma Barcelona per formar part de l'inventari del fons musical de Catalunya. El projecte cataloga arxius musicals des del 1640 fins al 1950. D'aquesta manera, partitures gairebé perdudes o indescriptibles pel pas del temps tindran la possibilitat de tornar a ser interpretades.
Partitures de l'arxiu

L'arxiu de Reus se suma al projecte de catalogació de fons musicals que lidera la Universitat Autònoma de Barcelona. Francesc Bonastre, professor de la UAB, va iniciar fa anys un projecte per descobrir i catalogar el patrimoni musical dels pobles de Catalunya. Actualment, Josep Maria Gregori, professor i exalumne de Francesc Bonastre, ha agafat les regnes del projecte.

Un alt percentatge de les músiques catalogades són de fons eclesiàstic i d'autors anònims. Tot i això, els investigadors aconsegueixen identificar algunes obres mitjançant l'anàlisi i la comparació. La catalogació d'un fons musical de tants segles no és una cosa fàcil. Antigament, l'escriptura musical mostrava petites diferències respecte a l'actual, fet que dificulta la interpretació d'algunes partitures.

El projecte és a llarg termini, ja que Catalunya disposa de molts municipis amb una alta quantitat i qualitat de patrimoni musical. Un clar exemple n'és Reus amb el fons de la Banda Municipal de Reus, el qual pertany a finals del segle XIX i principis del XX.

El projecte té la intenció de recuperar i donar a conèixer antigues obres, amb un llenguatge entenedor pels usuaris, i retornar a la societat el seu propi patrimoni musical.

Notícies relacionades