Back to top

Reus decideix no fer la Diada de Sant Jordi del juliol

S'ha pres aquesta decisió després de reunir-se amb llibreries i floristeries

Reus passa pàgina i no celebrarà la Diada de Sant Jordi alternativa del  23 de juliol i no hi haurà parades a la plaça del Mercadal. La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus informa que, després de reunir-se amb llibreries i floristeries, la Comissió de Sant Jordi ha pres la decisió, que ha estat gairebé unànime, subscrita també per les entitats culturals de la ciutat. El que sí que podran fer tant floristes com llibreters és, si ho sol·liciten, posar una parada al carrer davant del seu establiment.

la galatea des de l'aparador

Després d'una Diada excepcional el dia 23 d'abril, en ple confinament, el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, n'ha fet una valoració: "La Diada va perdre qualsevol caràcter de festa als carrers i les places com n’és la seva naturalesa habitual. Malgrat això, cadascú des del seu àmbit, vam aconseguir plegats que els llibres i les roses ens acompanyessin d’una manera o altra. Vam posar-hi tot l’enginy telemàtic i virtual −que en aquell moment encara no era la tònica habitual− i vam poder fer unes comandes que ens exigien paciència i compromís, vam sentir autors i autores parlar-nos dels seus llibres, llibreteres i editors parlar-nos de la potència de la pàgina escrita, lectors i lectores d’edats diverses fent recomanacions i manualitats de tota mena que recordaven dracs i roserars. No va ser la Diada que volíem, però vam aconseguir que sant Jordi tampoc no fos un dia com qualsevol altre”.

No va ser la Diada que volíem, però vam aconseguir que sant Jordi tampoc no fos un dia com qualsevol altre”.

Reunions amb el sector

Finalment i motivats per garantir la seguretat sanitària d'organitzadors i treballadors, la Comissió creada per aquesta celebració alternativa ha decidit renunciar al Sant Jordi del juliol. Segons Recasens, “les raons van des de la dificultat de mantenir amb responsabilitat les mesures exigibles fins a la inconveniència d’una data poc abellidora per a l’ocasió, passant per una lectura més àmplia del que representa la Diada més enllà del pur objectiu comercial”.

Les llibreries i floristeries que desitgin posar una parada davant el seu establiment han de sol·licitar-ho a l’Institut Municipal Reus Cultura, abans del 17 de juliol, a través del correu electrònic suport.festes@reuscultura.cat.

Tot i l'opció de posar parada, la llibreria Galatea, per exemple, afirma que és molt probable que renunciïn a la parada per la impossibilitat de garantir les mesures de seguretat, a causa de la situació urbanística del seu comerç. 

 

Paraules clau:

Notícies relacionades