Back to top

Reus ja acull una trentena de refugiats

Fa un mes que una trentena de persones refugiades s'han instal•lat a Reus. De la mà de la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats i diversos voluntaris de 'Reus refugi', aquestes persones ja han començat a adaptar-se a la societat i a estudiar català i castellà per tal de poder-se integrar.
Els refugiats faran classes al Mas Carandell de Reus.

Reus s'ha convertit en un punt d'acollida de persones refugiades. En l'últim mes la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat ha obert un centre d'acollida que ja està atenent fins a una trentena de persones sol·licitants d'asil. Aquestes han començat a rebre ajuda psicològica, jurídica i social, en unes tasques inicials d'acompanyament que s'allargaran en sis primers mesos. La segona fase d'acollida servirà per ajudar-los a inserir-se laboralment i a trobar-se un lloc on viure.

La portaveu de la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats, Pascale Coissard, destaca que 'l'atenció a les persones ha de ser integral, ja que arriben aquí amb una necessitat de protecció internacional, que han hagut de fugir del seu país i això implica passar per la reparació psicològica, la immersió lingüística i la inserció sociolaboral'. Ara mateix, en el centre hi ha onze nacionalitats diferents i persones amb realitats molt diferents, des de gent procedent d'entorns rurals a persones amb estudis universitaris.

Per la seva banda, el director del centre d'acollida de Reus, Oscar Revilla, subratlla que 'a través de la col·laboració de Mas Carandell continuaran fent classes de llengua, ja que és fonamental que a partir del quart o cinquè mes ja hi haurà persones que podran desenvolupar un pla de treball individualitzat, en funció de la formació que tinguin'.

L'acollida també ha comptat amb l'ajuda de diversos voluntaris procedents de la Plataforma Reus Refugi. Una de les voluntàries, Marta López, explica que 'són persones molt agraïdes amb les quals és molt fàcil tractar amb ells'. Així mateix, la voluntària Irene Marsal detalla que 'fins ara hem fet activitats grupals i, ara, la idea és fer petits grups, com parelles lingüístiques'.

La plataforma Reus Refugi és una entitat que va néixer fa dos anys amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania reusenca. Una de les seves membres fundadores, Mariona Llurba, recorda que 'com a entitat som molt nous perquè és la primera vegada que rebem refugiats a la ciutat i, poc a poc, anirem aprenent i ens marcarem noves fites'. Amb la creació de parelles lingüístiques, la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat busca optimitzar l'aprenentatge de totes aquestes persones acollides.

Paraules clau: