Back to top

Reus, de la Capital Cultural a la Capital Musical

Reus serà la Ciutat de la Música aquest 2018, així ho ha anunciat aquest vespre l'alcalde Carles Pellicer en l'acte de clausura de la Capital de la Cultura Catalana que s'ha celebrat al Teatre Fortuny. La gala ha servit per donar el relleu cultural a Manresa que enguany liderarà la capitalitat.
Reus, de la Capital Cultural a la Capital Musical

El Teatre Fortuny s'ha omplert fins a la bandera de representants d'entitats, empresaris i ciutadans que no s'han volgut perdre la clausura de la Capitalitat de la Cultura Catalana. L'acte s'ha dividit en dues parts, una primera més institucional en la que hi ha hagut els parlaments de les autoritats i una segona, protagonitzada per una bona pila de reusencs, que ha repassat l'evolució cultural que Reus ha fet en darrers 200 anys.

"La cultura és llibertat. No hi pot haver llibertat sense cultura", amb aquest lema per bandera, l'actor Joan Carreras ha encetat la clausura institucional de la capitalitat. Carreras ha rapsodiat versos de Salvador Espriu i Joan Margarit per posar en valor la cultura i erigir-la com un pilar bàsic de la nostra societat. Ell mateix ha cedit el pas als parlaments que han encetat la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, el president de l'organització de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.

Una vegada totes les autoritats han estat dalt de l'escenari s'ha procedit a un dels moments més simbòlic de la nit, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, passant el testimoni de la capitalitat a l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. El batlle manresà ha elogiat la feina feta durant aquests mesos a Reus i ha explicat que ells també donaran un especial protagonisme al teixit associatiu del seu municipi.

Pellicer ha estat el darrer a dirigir-se a l'auditori del Fortuny. Ho ha fet per enumerar les virtuts de la capitalitat cultural reusenca i erigir-la, de nou, com la millor que s'ha organitzat mai. El batlle ha aprofitat l'avinentesa per fer un anunci inesperat: Reus serà la Ciutat de la Música aquest 2018. Tot i que no ha donat cap detall del què això suposa i com es concretarà, sí que ha avançat que serà un gran projecte que vol visibilitzar un dels llegats que ha deixat la Capital de la Cultura Catalana.

La segona part de l'acte de clausura l'ha capitanejat el Teatre de les Comèdies, amb Jordi Vall a la direcció artística i Marcel Pascual a la direcció musical. Ho han fet a partir de la tesi doctoral 'La vida musical a Reus a l'època dels Mateu' de la musicòloga Ester Pascual. Durant 60 minuts, 'Dos segles d'esplendor' ha fet un repàs, bàsicament musical però també amb reminiscències teatrals i de dansa, del que han donat de sí els darrers 200 anys a la ciutat culturalment parlant. Cal destacar l'apartat audiovisual de l'espectacle, creat expressament per l'ocasió, que ha sorprès al públic des del primer moment gràcies a la seva plasticitat. 

El programa ha començat amb la coral de l'Orfeó Reusenc interpretant 'Las Folias' del frare franciscà Anntonio Martin i ha acabat amb un dels temes més coneguts de Joan Masdéu, 'Reus', una cançó que ha interpretat al costat d'altres músics de la ciutat com són Fito Luri, Silvio Álvarez, Jaume Blanch, Ariel Santamaria, Joel Prieto i Adrià Vázquez. A banda també s'han pogut sentir temes inèdits com l'himne oficial de Puerto Rico, 'La Borinqueña', que va crear el compositor reusenc Fèlix Astol l'any 1813 o la sardana 'Xavieret i Anna' que Xavier Vidal va dedicar als seus fills però que aquests no havien pogut escoltar fins ara.

Tampoc ha faltat la reivindicació de dues dones reusenques en majúscules com van ser la ballarina Roseta Mauri o l'articulista feminista Antònia Abelló que va ser empresonada per la seva ideologia durant els darrers anys de la guerra civil. Especial atenció és la que han captat el Xiquet i la Xiqueta, dos dels nanos més estimats de la ciutat han dansat a ritme de la 'Marxa sobre el tema dels Gegants de Reus'

En total han estat 200 els artistes que aquesta nit han pujat sobre l'escenari del Fortuny. Entre ells hi ha hagut actors i actrius del Bravium Teatre, ballarines de l'escola Artis o músics del Cor Mestral, l'Orfeó Reusenc o la Banda Simfònica de Reus.

Paraules clau: