Back to top

Reus tanca el Cementiri General

És una de les mesures més cridaneres que ha pres aquest divendres el Comitè d'Emergències. També s'intensifica la neteja de contenidors i mobiliari urbà.
Alcalde Pellicer i regidor Subirats

L'Ajuntament de Reus, després de la reunió del Comitè d'Emergències municipal, ha decretat el tancament del Cementiri General.

Fins ara, aquest equipament estava obert i a partir d'ara, només obrirà per a celebrar-hi cerimònies d'enterrament. A més, quan s'obri, hi haurà una restricció "important", ha dit l'alcalde Carles Pellicer, d'aforament. 

L'Ajuntament també recorda que en el cas que hi hagi un difunt a la ciutat per la COVID-19, aquest no podrà comptar amb cap celebració espiritual o laica i tampoc hi haurà acompanyament al cementiri. Aquesta és una de les premisses que marca el Reial Decret del govern espanyol. 

Més de mil targetes moneder

El regidor de Salut, Òscar Subirats, ha explicat l'Ajuntament ja ha rebut 1.600 targetes moneder provinents de la Generalitat de Catalunya per garantir les beques menjador. "Ara estem treballant en el sistema de distribució". 

Pel que fa a les persones sense llar, Subirats també destaca que algunes de les persones que Serveis Socials ha trobat al carrer es troben ara mateix acollides en un establiment hoteler. Atenent a l'ordre governamental de tancar tots els hotels i apartaments turístics, l'Ajuntament buscarà la manera d'incloure aquestes persones en una escletxa que permet el Reial Decret i que parla d'estades hoteleres de llarga durada. 

ok

Caiguda de les urgències hospitalàries

Subirats diu que a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus ha visst com ha caigut un 50% el nombre d'urgències. Segons el regidor de Salut, "això vol dir que la gent ha entès que cal informar-se telefònicament i que la majoria de patologies es poden solucionar així".

A hores d'ara hi ha sis persones ingressades a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, quatre es troben a planta i dos a l'UCI, perquè s'ha complicat la seva situació. 

L'Hospital Sant Joan té tots els plans de contingència per si cal atendre un nombre molt elevat d'afectats. Aquest pla de contingència que implanta l'hospital municipal també es replica a la resta de centres assistencials, com el CMQ, que també té el seu protocol. Subirats assegura que "el sistema d'atenció primària de la ciutat en aquests moments està treballant amb una reorganització que implicarà moure el lloc on és atesa la gent". Subirats també assegura que després de la decisió d'aquest dijous 

La importància de la higiene

Les Brigades Municipals de Reus han redactat el que s'anomena Pla de Manteniment a través del qual es vol posar èmfasi en les necessitats indispensables a la via pública. Entre elles actuacions a les fonts ornamentals i també a les d'ús de boca. 

També es fa un reforç de la desinfecció de contenidors i mobiliari urbà. Aquí l'alcalde ha volgut posar èmfasi en el fet que cal que la ciutadania tingui un comportament el més cívic possible. Que es llenci la brossa adequadament, en els horaris que pertoquen i se separi correctament. 

L'alcalde demana fer cas a les autoritats

Carles Pellicer ha llençat un prec a la ciutadania: "Des de les administracions podem adoptar tantes mesures preventives com faci falta, però si tots i cadascun de nosaltres no actuem amb responsabilitat, aquest virus ho té molt més fàcil per guanyar la partida". Assegura que "la mesura més efectiva és la individual, la que es pot prendre de manera individual. El confinament i l'estar a casa només depèn de nosaltres mateixos. Preguem que es quedin a casa". Insisteix que "l'única manera que acabem aviat amb aquest malson és no trobar-nos els uns amb els altres". Apel·la al caràcter mediterrani de la societat però també diu que això ara no toca. "Temps n'hi haurà per sortir al carrer". 

El que és més greu, diu "és que s'ha detingut una persona a la qual se l'havia avisat diverses vegades" i ara se l'investiga per un delicte de desobediència. "La mobilitat està restringida" diu Pellicer i recorda que "el cap de setmana no és el que era per nosaltres abans. Cal quedar-se a casa". Només es pot sortir per comprar aliments, productes farmacèutics, anar a treballar i retorna a casa i atenció de menors i gent gran. 

La Guàrdia Urbana ha aixecat 147 actes per incomplir l'ordre de confinament, segons ha explicat l'acalde, en el que portem de setmana. Unes accions que poden comportar sancions d'entre 300 i 1.000 euros i en cas de reincidència, multes d'entre 600 i 1.200 euros. 

megabanner

Paraules clau:

Notícies relacionades