Back to top

Reus va tenir un camp de concentració entre 1939 i 1942

Milers de persones van passar pel camp de concentració de Reus. L'emplaçament definitiu va ser la caserna de cavalleria de la plaça de la Llibertat.
Miquel Morera

Reus va tenir un camp de concentració entre els anys 1939 i 1942. La seva ubicació va anar canviant, però l'espai on va estar més temps va ser a l'antiga caserna de cavalleria de la plaça Llibertat. Hi van passar milers de presos republicans i asseguren que les condicions de vida eren ínfimes. Així ho ha explicat al magazín de Canal Reus televisió, Avui per Demà, un dels pocs testimonis que queden vius de la lleva del biberó.

El Miquel Morera té 97 anys, quan es va acabar la guerra civil espanyola va ser empresonat i traslladat cap al camp de concentració que hi havia a Reus. Tot i que explica que ell no va ser maltractat perquè estava ben relacionat, assegura que les condicions de vida eren molt dures. "A vegades els sergents rebien informes que contenien noms de presoners del camp, aleshores els cridaven i començaven els interrogatoris", explica Morera mentre afirma que "com a mínim van matar dos presoners a cops mentre els interrogaven".

Malgrat que no se sap amb exactitud quants presos van passar per Reus, els testimonis asseguren que n'hi va haver milers. Diuen que l'única manera de sobreviure era resignar-se. "Arriba un moment que és tan fort el que veus i el que et fan que el cervell se't momifica. Les primeres vegades t'agafen tots els mals, t'enrabies, però després ho assumeixes com una cosa normal i habitual", sentencia el supervivent de la lleva del biberó.

El primer camp de concentració de la ciutat es va obrir a l'antic convent de Sant Francesc, després va passar per les instal·lacions del cinema monumental, per l'institut Pere Mata, l'escola del treball i, finalment, l'antiga caserna de cavalleria de la plaça de la Llibertat.

L'historiador Joan Navais explica que el camp no va tenir sempre la mateixa funció: "al començament l'objectiu era tenir els presos controlats, vigilar-los, castigar-los i adoctrinar-los; després va servir per fer feina de classificació. Els que tenien avals quedaven en llibertat i els que no eren castigats i enviats als batallons de treballadors".

A Catalunya només es van habilitar 16 camps de concentració i Reus va ser escollida per la seva situació estratègica i la bona connexió Ferroviària.

 

Conferència Miquel Morera

Si en volen conèixer més a fons la història de Miquel Morera, poden recuperar l'Avui per Demà d'ahir al web d'aquesta casa o assistir a la primera de les conferències del cicle Arrelats que es farà avui a 19.30 h a la seu dels Xiquets de Reus.

Paraules clau: