Back to top

Una desena d'entitats reivindiquen la memòria històrica de la repressió franquista a Reus

La plaça Abat Oliva de Reus ha acollit la jornada de recuperació de la memòria històrica davant l'ocupació de les tropes franquistes a la ciutat, ara fa 82 anys. El recent memorial, impulsat per una desena d'entitats, ha patit un atac hores abans de la jornada commemorativa.

Mentre durava la guerra civil espanyola, el 15 de gener del 1939 l'exèrcit franquista va ocupar Reus. Per commemorar aquest 82è aniversari, una desena d'entitats socials de la ciutat s'han aplegat aquest matí de dissabte a la plaça Abat Oliva per reivindicar la memòria històrica de la repressió franquista. Durant quatre dies, les entitats han pintat un mural d'uns quaranta metres que ha patit un "saboteig feixista" aquesta mateixa nit de divendres, segons ha explicat Xavi Milián, membre del Casal Despertaferro.

atac al memorial democràtic
Foto: CASAL DESPERTAFERRO

Per a Milián, aquest atac és una prova més de la necessitat de fer memòria democràtica, també per part de les institucions, a qui acusen de passivitat en aquesta matèria a la ciutat de Reus. "Ni la Generalitat ni l'Ajuntament no estan complint amb la tasca de recuperació de la memòria històrica" en una ciutat que va ser de les més bombardejades durant la guerra civil.

La jornada de recuperació de la memòria històrica ha començat amb la refeta del recent pintat Memorial Democràtic. Tot seguit, les entitats han organitzat 3 xerrades: la primera, sobre els bombardejos de l'aviació feixista i nazi durant la Guerra Civil i una altra sobre la necessitat de fer memòria democràtica.

El cas de Cipriano Martos

També hi ha hagut temps per parlar del cas d'assassinat del reusenc Cipriano Martos. "Aquest cas demostra que la repressió franquista es va allargar a Reus fins al 1973", ha reblat Milián. Martos era d'origen andalús i militant al Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP), quan va ser detingut i torturat amb líquid d'un còctel Molotov per la Guàrdia Civil a la capital del Baix Camp. Traslladat a l'hospital va morir i el judici, aleshores, va acabar sense condemnes.

Ara el cas s'està jutjant a l'Argentina, segons expliquen les entitats socials, però consideren que s'hauria de reconèixer aquesta figura per part de les institucions a Reus.

Paraules clau:

Notícies relacionades