Back to top

Salut admet que no sap què ha passat a Reus amb l'increment de casos de COVID

En una entrevista al Notícies de Canal Reus, Ramon Descarrega, el gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, assegura que no entenen per què a la capital del Baix Camp s'hi han registrat les dades tan elevades de les darreres setmanes.

Ja fa temps que és una pregunta obligada a qualsevol responsable de l'àmbit sanitari. I aquest dimarts també se li ha traslladat al gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega. Què ha passat a Reus perquè les dades de COVID hagin tocat sostre quan la ciutat era un exemple de bons registres durant els primers mesos de la pandèmia? 

Sobre la taula hi ha més incògnites que hipòtesis. Descarrega admet que tothom s'està fent aquestes mateixes preguntes. De fet, a finals d'agost el departament de Salut va ordenar cribratges massius en tres barris de la ciutat per detectar asimptomàtics davant la presumpció que hi havia casos que s'escapaven als circuïts de detecció. Diu Descarrega que ara els cribratges es fan de forma més quirúrgica i que potser no van funcionar com s'esperaven. 

També s'apunta a la tesi que fa unes setmanes defensava el regidor de Salut a Reus, Òscar Subirats, sobre la morfologia i la idiosincràcia de la ciutat i la societat reusenca. Diu Descarrega que "la manera d'interactuar de la ciutat" ha pogut incrementar el nombre de contagis. Sigui com sigui, segueix sent una incògnita per als experts i els gestors de la pandèmia el què ha passat a Reus en els darrers dos mesos. 

La situació està millorant però també és cert que l'Hospital està tensionat. Descarrega parla de 16 persones ingressades a l'UCI i d'una cinquantena a planta. A més, el Sant Joan ha començat a acollir pacients derivats de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre. 

La vacuna i la paciència

Ramon Descarrega també és curós a l'hora de valorar l'anunci del ministre Illa d'aquest dimarts al voltant de la implantació massiva de la vacuna anunciada per una farmacèutica la primavera del 2021. Illa diu que 10 milions d'espanyols estaran vacunats el mes de maig i Descarrega, sense arribar a posar aigua al vi, assegura que "el procés de desenvolupament d'una vacuna és molt complicat", pel que demana paciència. 

De fet, altres responsables de la sanitat catalana ja han assegurat que el gran repte de la vacunació massiva és la distribució de les vacunes. Alguns expliquen que fins el 2022 no es podrà garantir una vacunació total a la població.

Entrevista 

Paraules clau:

Notícies relacionades