Back to top

Sandra Maya: “Estem treballant en la creació de tests per fer a casa”

Els investigadors i investigadores de la International Iberian Nanotechnology Laboratory de Portugal treballen per elaborar testos de pre-detecció del coronavirus.
braga

Poder realitzar-se una prova de detecció de coronavirus a casa al primer símptoma i obtenir resultats en 40 minuts. És l’objectiu que busca la International Iberian Nanotechnology Laboratory, un centre intergovernamental, fundat entre els governs d'Espanya i Portugal ubicat a Braga que treballa des de l’inici de la pandèmia de la covid-19 amb aquesta fita.

La reusenca Sandra Maya, qui opera al departament de comunicació digital d’aquest centre, relata que aquesta és una de les línies de desenvolupament en què els investigadors i investigadores estan destinant més temps en els darrers mesos. 

La voluntat és elaborar testos de pre-detecció de coronavirus de forma industrial, que puguin ser utilitzats a casa i alhora, tinguin una fiabilitat alta. De fet, segons Maya, els primers testos que van arribar al país lusità provinents de la Xina tenien una fiabilitat molt baixa, del voltant del 30%. Uns valors que podien donar a falsos negatius, amb tots els inconvenients i neguits que això implica.

Malgrat que l’elaboració que comporta un projecte com el d’aquest testos, el conjunt de professionals de la investigació no desisteix i treballa amb diverses línies per enfocar un test que pugui donar resultats en menys d’una hora. De fet, amb l’arribada de l’epidèmia, el centre es va reinventar i va reorganitzar les línies d’investigació sanitària per dedicar-les a la covid-19. Ara bé, no descarten que els progressos que puguin fer ajudin a d’altres aspectes de diferents malalties, com és el cas del càncer. 

Solidaritat en forma de pantalles de protecció

No és l’única vessant que la International Iberian Nanotechnology Laboratory ha centrat per fer front al coronavirus. La solidaritat també hi ha tingut un paper important: des del centre, un grup voluntari es va posar mans a l’obra per elaborar pantalles de protecció individual. Els primers dies en feien unes 500 i en poques jornades, van doblar la producció fins arribar a les 1.000 diàries. Uns elements de protecció individual que no només es van enviar als hospitals de Braga i Guimarães, sinó que també han viatjat fins a centres hospitalaris de Madrid i Vigo.

Davant una pandèmia com l’actual, Maya és clara: la solució passa per la investigació tant en ciència com en salut.  

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades