Back to top

Per Sant Blai, blaiets

MARIA LUCEA

Reus és una ciutat amb gran tradició pastissera i un cop més ho demostra. Aquest cop cal centrar l’atenció en la festa de Sant Blai, el 3 de febrer. Explica la tradició que per aquesta data cal portar a beneir a l’església els aliments i és molt típic d’aquesta jornada fer els tradicionals blaiets. Per motius desconeguts a Reus aquests costum s’ha fet molt popular mentre que a la resta del territori quasi s’ha perdut.

Sant Blai gloriós, deixa el meu xiquet i endús-te la tos. Aquesta dita popular acostumava a ressonar a les esglésies cada 3 de febrer. Explica la tradició que el sant era conduït a la presó quan una dona li va dur el seu fill mort, que s’havia escanyat amb l’espina d’un peix. Es diu que Sant Blai va curar l’infant i per aquest motiu se’l considera l’advocat del mal de coll.

Aquesta història ha arribat als nostres dies com una tradició religiosa. I per això, és costum que el dia de Sant Blai la gent porti a beneir aliments a l’església. I és d’aquí d’on neix la frase tan escoltada a Reus: per Sant Blai, blaiets.

Diverses pastisseries de la ciutat s'encarreguen de tenir apunt els blaiets per aquest dia. El mestre artesà de la Pastisseria Poy, Albert Poy, ens explica com s’han d’elaborar aquestes pastes.

Però aquesta tradició no seria el mateix sense el motlle que el senyor Mata va inventar a l’any 47, que inclou l'estampla de Sant Blai. Potser el fet d'idear aquest disseny ha fet que molts reusencs s'animin a fer-los a casa, així com també algunes pastisseries l'han adoptat als seus obradors.

Tanmateix, blaiets no sempre s'han comprat a les pastisseries i hi ha qui vol recuperar les costums de la seva família i fer-los a casa. Aquest és el cas de la Mercè i la seva companya, que tenen un blog de cuina, Cotó de Sucre, i es dediquen a fer rebosteria casolana. Des de fa anys van decidir recuperar la recepta de la seva àvia i posar-se elles mans a la massa.

De la mateixa manera, aquest grup també vol aprendre els secrets dels blaiets i ha decidit apuntar-se als cursets de cuina que organitza la Llauneria Mata amb la col·laboració del senyor Pons, l'antic mestre artesà de la Pastisseria Sardà. De la seva mà poden aprendre els secrets d'un dels pastissets més típics de Reus.

El mestre artesà ha decidit que un cop jubilat valia la pena ensenyar els seus secretes a tothom qui vulgui ja que es trobava que tothom li preguntava com fer-los.Però, d’on sorgeixen aquestes pastetes que únicament es fan per aquesta data? A la ciutat aquesta tradició s'ha mantingut des de fa any i s'ha arreglat com un element més de la cultura reusencs, a diferència del que ha passat en altres poblacions. Però sembla ser que ni els mateixos reusencs en coneixen l'origen.

 

És ben possible que no es coneiguin els orígiens reals de la tradició dels Blaiets, però sí ha quedat clar que a Reus no s'ha perdut i, tot i diluir-se força l'essència religiosa, encara en queda una tradició popular important.