Back to top

Un Sant Jordi radiant omple Reus de llibres i roses

La plaça del Mercadal, la del Castell i la de Sant Pere han tornat a ser l'epicentre d'un dels dies més emblemàtics de la cultura catalana. La presència de VOX ha provocat una mobilització al vespre en contra de l'extrema dreta que s'ha estès a les parades de Ciutadans i dCIDE.
Sant Jordi 2019

Qui havia pronosticat que Sant Jordi podria acabar passat per aigua va errar. El sol i la calor han acompanyat la Diada del llibre i la rosa durant tota la jornada. Des de primera hora del matí, les escoles de la ciutat s'han passejat pel centre neuràlgic de Sant Jordi, la plaça del Mercadal, juntament amb els espais del voltant del Castell del Cambrer i la Prioral de Sant Pere. Més de 120 entitats i comerços hi han posat parada. 

Maria Lluïsa Amorós apunta com l'autor local més venut aquest Sant Jordi

Al migdia, el llibre més venut d'autors locals apuntava a "Reus Desaparegut", de Francesc Olesti. Un recull de 165 imatges dels carrers i paisatges de Reus des de finals del segle XIX fins a la dècada del 1960. Maria Lluïsa Amorós, un clàssic de la literatura reusenca, també es comptava, segons els llibreters, entre els autors més venuts aquest dimarts. D'altra banda, "El fill de l'italià", de Rafael Nadal també treia el cap entre totes les novetats d'enguany.

Pel que fa a les roses, com és habitual, les roges han estat les més sol·licitades. Amb tot, i a causa de la conjuntura política, les grogues també han tingut sortida, tal com han explicat les floristeries a Canal Reus. A més, també se n'han pogut veure de tots els colors, fetes a mà i fins i tot amb la torreta per veure-les créixer a casa. 

Sant Jordi 2019

Manifestació contra la ultradreta

La presència de VOX entre les parades d'enguany ha aixecat polseguera. Tal com s'havia anunciat, entitats de tota la ciutat s'han volgut posicionar en contra de la parada que el partit espanyolista ha tingut a la plaça de Sant Pere. Durant tot el dia, agents dels Mossos d'Esquadra han acompanyat els simpatitzants i militants del partit d'ultradreta. 

A les 11 del matí desenes de persones s'han personat a la parada per mobilitzar-se de forma silenciosa. A la tarda també s'ha convocat una protesta que ha arrancat a la plaça del Mercadal i que s'ha traslladat fins la plaça de Sant Pere. Allà s'han viscut moments de tensió entre els manifestants i els militants i simpatitzants de VOX. Els Mossos d'Esquadra han estat en tot moment entre ambdós bàndols. 

Després de la protesta davant la parada de VOX, els manifestants s'han traslladat a l'absis de la Prioral de Sant Pere, on hi tenien parada Ciutadans i dCIDE, la formació amb la que es presentaran a les municipals els exregidors del partit taronja a Reus. Les cridòries s'han allargat, en total, durant poc més de mitja hora. 

Els Xiquets i el Drac, el punt i final

Més enllà dels llibres i les roses, Sant Jordi també és una finestra per a moltes entitats de la ciutat. L'Orfeó Reusenc, com és habitual, ha actuat a la plaça del Castell a quarts de vuit del vespre. També d'altres entitats han aprofitat per mostrar la seva activitat, com és el cas del Bravium i l'Associació Alzheimer de Reus I Baix Camp

Drac Sant Jordi 2019

El ball del Drac i l'actuació castellera dels Xiquets de Reus han posat la cirereta del pastís a una jornada plena de cultura i d'amor. Els de la camisa avellana han fet un 5d7, el primer de la temporada, un 4d7 i un 3d8 i han tancat actuació amb 2pd5 i 5pd4.