Back to top

El secret més ben guardat de la Tronada

SÍLVIA SAGALÀ ROCA

Si féssim una enquesta a peu de carrer preguntat quin és el vostre moment preferit de la Festa Major, segurament molts de vostès respondrien: la Tronada. Un ritual amb més de 300 anys d’història que assenyala els moments més àlgids de la Festa Major de Sant Pere. La primera referència dels mascles data del segle XVII i des d’aleshores s’ha preparat artesanalment. A Canal Reus volíem saber com es fa i per això aquest matí hem visitat les instal·lacions de la Pirotècnia Igual a Alió.

Sens dubte la tronada és un dels moments més esperats dela Festa Majorde Sant Pere. Cada any centenars de reusencs s’apleguen a la plaça del Mercadal per veure com esclaten els 33 mascles, però com es preparen? Des de fa 15 anys aquesta és una tasca que fala Pirotècnia Iguali com marca la tradició es fa de forma artesanal.

El primer pas per preparar els mascles és col·locar la metxa en un petit forat situat molt a prop de la base, se’n posen perquè en el cas que una metxa falles l’altre asseguraria la continuïtat de la tronada. Situada la metxa és moment de dipositar la pólvora, n’hi ha de dos tipus una de més compactada i l’altre més suau.

Entre les dues aproximadament se n’hi posen100 grams. Damunt de la pólvora es disposa una bola de paper de diari per tal d’aïllar-la i evitar que s’humitegi. El darrer pas és tapar el morter amb successives capes de rajolí, és a dir, argila humida que es prepara mullant la terra mòlta. Amb molta precisió i paciència els pirotècnics van pressionant l’argila fins que queda suficientment compactada.
El procés es repeteix fins a 33 vegades i això fa que la tronada peti sempre de la mateixa manera.

Com que només hi ha 33 mascles, els que es necessiten per fer la tronada, els pirotècnics els han de preparar cada vegada que ha d’esclatar-ne una. Els que ara veuen en imatges serviran per la tronada de vigília de Sant Pere.

El mateix dia de la Festa Major els responsables de la Pirotècnia Igual es llevaran a les 5 del matí per preparar la del matí, al migdia hauran de tornar a córrer perquè tot estigui a punt per que la tronada del vespre posi punt i final a la Festa Major.