Back to top

El sector químic alerta de possibles deslocalitzacions

L'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona reitera, per enèssima vegada, la importància d'ajustar els costos energètics. Davant d'una hipotètica crisi, el polígon tarragoní podria veure's afectat per concentracions i reducció d'inversions.
Rubén Folgado

L'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona torna a posar el crit al cel per culpa de l'elevat cost de l'energia. Asseguren que paguen un 25% més de factura elèctrica que els altres polígons a Europa, com els d'Alemanya, Holanda o França, i que, si és cert que s'acosta una nova crisi econòmica, les grans empreses decidiran tancar plantes o acomiadar personal en aquells llocs que siguin menys rendibles.

Les xarxes tancades, promesa Europea

Una de les opcions que plantegen des de l'AEQT és la traspossició a l'ordre jurídic espanyol de la directiva europea aprovada el 2009 que permet la creació de xarxes tancades. Una eina que segons el flamant president de l'AEQT, Rubén Folgado, permetria "una major eficiència, la reducció d'inversions no productives i una millor adaptació a les exigències en matèria d'energies renovables i la minimització de l'impacte medioambiental de l'activitat industrial". Una reclamació que fa anys que s'arrossega i que Folgado considera indispensable per abordar els reptes de futur. 

"Cada país té unes polítiques energètiques diferents, i és difícil comparar un polígon alemany amb un de Tarragona" diu Folgado, que també insisteix que "per garantir la competitivitat calen accions decidides". 

Rubén Folgado

Consciència medioambiental

En plena cimera pel canvi climàtic a Madrid, l'AEQT ha volgut deixar clar que prioritza la necessitat de ser més eficients i sostenibles. La millora dels processos productius, l'aprofitament de l'aigua i d'altres mesures s'han d'implementar i extendre durant els pròxims anys. "Cal tenir en compte que el cotxe elèctric o els molins de vent es cosntrueixen amb derivats de la química". Folgado assegura que la renovació energètica va de la mà del sector químic. 

No a unes terceres eleccions

Ara bé, Folgado insisteix que per tot plegat fa falta el compromís polític de reduir el cost de l'energia, de fer més competitiu el territori desenvolupant les infraestructures necessàries, com el corredor del mediterrani i l'A-27; i evidentment, tot plegat només es pot fer amb un govern espanyol constituït. Per tot plegat considera que cal desencallar la inestabilitat a l'Estat i evitar, de totes totes, unes terceres eleccions.