Back to top

El silenci d'ERC després de la nit electoral del 26M

Més enllà de reclamar una alcaldessa republicana el passat diumenge a la nit, Esquerra es manté muda. Aquest dijous al vespre està prevista una executiva oberta a la militància que podria desencallar la situació, tot i que fonts del partit insisteixen que s'ho volen prendre amb calma.
Noemi Llaurado

"Noemí Llauradó vol ser alcaldessa". Aquestes són les úniques paraules de la candidata republicana en públic després de les eleccions. Des d'aleshores, silenci absolut. I això que aquest dimecres la CUP els va interpel·lar per enèsima vegada i els va oferir l'alcaldia per provocar un canvi de govern a la ciutat.

Però des d'aquest anunci, algun missatge de text i poca cosa més. També Carles Pellicer els ha proposat de revalidar el pacte del passat mandat. I en aquest cas sí que hi ha constància de reunions i primeres preses de contacte. Però res més.

Pendents de la direcció i de la militància

Esquerra manté el seu silenci conscients que tenen la paella pel mànec. No es volen precipitar i prendran la decisió que prenguin a consciència. És evident que també poden estar esperant les ordres de la direcció del partit, perquè Reus pot ser un enclavament important i una moneda de canvi per compensar acords en d'altres municipis i també a les diputacions.

Amb tot, la reunió d'aquest dijous al vespre es preveu estratègica. Fonts del partit asseguren que en cas de governar volen un govern sòlid i de quatre anys. L'aritmètica només els permet compaginar dos anys l'alcaldia amb Pellicer o bé liderar un govern amb el PSC i la CUP. Una decisió com aquesta bé requereix paciència almenys uns dies.

No es descarta que els republicans puguin començar a desvetllar les seves intencions a principis de la setmana vinent. Això, sempre i que siguin capacços d'aguantar la pressió exterior. De moment, Esquerra manté el seu silenci de forma sepulcral.