Back to top

'Som una ciutat que vol acollir però per ara, està demostrant que no en sap'

Reus Refugi fa més de cinc anys que treballa per donar acollida a les persones refugiades que arriben a la capital del Baix Camp. Parlem amb Xifré Ramos per conèixer la tasca d'aquesta entitat.
Reus Refugi

Les traves burocràtiques són el pa de cada dia que es troben les persones refugiades. És el que assenyala l'entitat Reus Refugi, que des de fa més de cinc anys està al peu del canó de l'acollida social. Un projecte que va néixer amb l'empenta de dues persones i que amb el pas dels anys s'ha anat convertint en una xarxa que n'aplega una quarantena, tots voluntaris.

Reus Refugi representa un acompanyant per aquelles persones nouvingudes a l'hora de superar els diferents entrebancs burocràtics i socials que encara avui en dia existeixen. En el cas local, l'entitat està rebent diferents testimonis que tenen dificultats a l'hora d'empadronar-se. Un tràmit que de per sí no hauria de ser complicat, però que denuncien que en molts casos s'està dilatant més de l'habitual. Així ho remarca Xifré Ramos, membre de Reus Refugi, qui apunta que en molts casos, l'Ajuntament fa més preguntes de les necessàries als afectats i no dóna facilitats a l'hora de trobar alternatives quan falta una documentació específica. De fet, puntualitza que es tracta d'un problema compartit amb altres consistoris, però denuncia que aquestes traves són més comunes quan a l'altra banda del taulell hi ha una persona estrangera.

Bones voluntats però manca d'accions

Reus es va declarar Ciutat Defensora dels Drets Humans l'any 2019, un títol que segons Ramos no és de tot veraç. Argumenta que les voluntats hi són, però a l'hora de la veritat, hi ha actituds socials i burocràtiques que no lliguen amb aquesta denominació. Arran d'aquesta realitat, que tal com insisteix Ramos es pot definir d'emergència social, el col·lectiu de persones refugiades ho pateix en pròpia pell quan vol legalitzar la seva situació tot empadronant-se a la ciutat. En aquest sentit, Ramos apunta que "Som una ciutat que vol acollir, però ara per ara, està demostrant que no en sap". 

Des del col·lectiu Reus Refugi també posen de manifest la incomprensió que els genera que en ple segle XXI, Reus no compti amb un espai que lluiti per dignificar el sensellarisme, així com també que alguns dels serveis que ofereix Serveis Socials tanquin durant els cap de setmana.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades