Back to top

Són legals els actes organitzats pel Tsunami Democràtic el 9N?

Segons els advocats del col·lectiu d'Advocats Voluntaris 1-O de Reus, la legislació permet les manifestacions fins i tot en dies de reflexió sempre que no es demani explícitament el vot per cap formació. Un precedent reusenc que consolida la jurisprudència són els Avis i Àvies per la Llibertat.
9N

Aquest dissabte 9 de novembre, dia de reflexió, el Tsunami Democràtic ha organitzat centenars d'activitats arreu del país. Reus és una de les places on tindrà lloc desenes d'activitats, tallers i mobilitzacions que pretenen no normalitzar la situació política del país a les portes d'unes eleccions generals espanyoles. 

Unes mobilitzacions que segons Toni Fullat, advocat reusenc, estan amparades per la llibertat d'expressió. Assegura als micròfons de Canal Reus que "el problema és el de sempre: la JEC (Junta Electoral Central) actua amb un excés de zel, prohibeix determinades activitats i després el Tribunal Constitucional acaba donant la raó als afectats, però ja és massa tard". 

9n reus

El precedent dels avis

Fullat assegura que en el cas del 9N s'ha "d'exigir els drets fonamentals i manifestar-se cívicament i sense complexos", fins i tot davant una "prohibició de la JEC". L'advocat va ser l'encarregat de defensar els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus, que durant la campanya pel 21D del 2017 van veure com se'ls prohibia manifestar-se a la plaça del Mercadal. 

Avis

Els avis van acabar convertint les manifestacions amb concentracions, amb la paradoxa que ells mateixos passejaven en petits grups per evitar el que consideraven "una censura de l'Estat". Fullat va aconseguir que, al cap de diversos mesos, se'ls donés la raó. 

Paraules clau:

Notícies relacionades