Back to top

Suspès el judici contra l'alcalde de les Borges per un delicte ambiental

MAR ROVIRA

Suspès el judici pels abocaments d'aigües residuals a la llera de la riera d'Alforja al terme municipal de les Borges del Camp per excés de documentació. Per la qual cosa la vista oral s'ha posposat fins el 3 i 4 d'octubre.

El batlle de les Borges que havia de declarar aquest matí ha rebut el suport de membres del partit i dels alcaldes del territori. La fiscalia li demana deu mesos de presó, 3.600 euros i la inhabilitació del càrrec durant un any i mig i l'acusa d'un presumpte delicte contra el medi ambient. A la sortida dels jutjats de Reus l'alcalde ha defensat la seva innocència, afirmant que la majoria dels ajuntaments de les dimensions com el de les Borges tenen aquesta problemàtica i que és la Generalitat qui hauria de donar resposta. 

 

 

Els fets es remunten al maig del 2009 quan la Plataforma el Freire va denunciar que les àrees de la Mina de les Guinarderes, Boté i la Torre, ubicades entre els termes municipals de les Borges del Camp i Riudoms, estaven afectades per l'abocament de les aigües residuals dutes a terme pel consistori borgenc. Aquests vessaments es produeixen a través de dos tubs que conflueixen en un mateix punt de la riera. Són uns abocaments realitzats sense ser sotmesos prèviament a cap tractament ni sanejament segons l'informe de la unitat de central de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra que recull Fiscalia. En el mateix informe es detalla que les infiltracions afecten a aqüífers, mines i pous existents a uns mil metres aigües avall del punt de l'abocament.

A més, segons les mostres recollides per l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències forenses, l'estat ecològic de la riera és dolent, amb concentracions d'amoni que impedeixen la vida aquàtica i de bactèries fecals que limiten els usos de l'aigua. Tanmateix, des del consistori s'insisteix que amb la inversió pendent d'uns 300.000 euros de l'ACA, es podria posar en marxa la depuradora que fa més de sis anys que les obres estan acabades, ja que només li manca el subministrament elèctric i maquinària.