Back to top

Un taller per conèixer la biodiversitat del Siurana

La Plataforma pel Riu Siurana i el GEPEC, juntament amb l'Ajuntament de Poboleda, han organitzat un taller a la llera del riu per donar a conèixer la diversitat de peixos que hi viuen. Es tracta d'una activitat que busca reivindicar la fragilitat de la diversitat dels peixos del Siurana, que els sectors ecologistes reivindiquen que es troba en perill.
Plataforma Riu Siurana

L’Ajuntament de Poboleda, la Plataforma pel Riu Siurana i el GEPEC, en col·laboració amb Forestal Catalana han organitzat a la llera del riu Siurana un taller per donar a 
conèixer la diversitat dels peixos del Riu Siurana
. L’acte reivindica la fragilitat d’un ecosistema molt ric i divers protegit per la Xarxa Natura 2000 que es troba greument amenaçat pel transvasament a Riudecanyes. 

L’activitat, que ha consistit en l’extracció controlada de peixos pel seu estudi, ha tingut un caràcter lúdic i informatiu però sobretot reivindicatiu. Els assistent han pogut veure la població de peixos que sobreviuen en petits gorgs on, tot i la sequera del riu, es conserven reserves d’aigua. Desenes de persones, moltes d'elles nens i nenes, acompanyats dels responsables de la Plataforma pel Riu Siurana s'han desplaçat aquest dimarts des de Poboleda i fins a la llera del riu.

La biodiversitat com a símptoma d'alerta

En una activitat reivindicativa, la voluntat dels organitzadors de l'acte, era mostrar la fauna de la zona, conscienciar de la necessitat de tenir cura del patrimoni natural i reclamar un major cabal d'aigua pel riu. Els assistents han pogut veure la població de peixos que sobreviuen en petits gorgs on, tot i la sequera, conserven reserves d'aigua. Allà s'ha fet una extracció controlada de peixos pels seu estudi. Els nens i nenes els han pogut veure i analitzar, i els tècnics els han retornat posteriorment a l'aigua.

Segons els ecologistes, hi ha en joc la vida d'espècies com la llúdriga, el bufó, el ratpenat de peus grans, l'anguila, la bagra, el barb cua-roig o el cranc de riu, entre d'altres. Un problema que centren en l'acció del transvassament de l'aigua des del pantà de Siurana cap el de Riudecanyes i que, segons denuncien, deixa el riu pràcticament sense aigua.

La comunitat de regants del pantà de Riudecanyes i l'Agència Catalana de l'Aigua, de la seva banda, asseguren que es mantenen els cabals ecològics per al riu Siurana.